Ekvádor navrhuje výslech Assangeho ve Švédsku

24. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Ekvádorský ministr zahraničí Ricardo Patiño řekl novinářům, že existuje několik možností řešení sporu s Británií ohledně zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assangeho - včetně jeho výpovědi na ekvádorském velvyslanectví v Londýně nebo případně i ve Švédsku, tak aby byla zachována ochrana podezřelého před vydáním do USA a současně byly naplněny potřeby švédské justice.

Assange se nachází v prostorách ekvádorského velvyslanectví v Londýně od 19. června a snaží se tak vyhnout extradici do Švédska kvůli výslechu v kauze údajných sexuálních trestných činů. Tvrdí, že švédská kauza je součástí spiknutí proti jeho osobě s cílem vydat ho do USA kvůli jeho práci pro WikiLeaks. Tento server publikoval tajné americké dokumenty.

Švédsko i USA Assangeho verzi odmítají.

Ekvádor 15. srpna přiznal Assangemu politický azyl, nicméně bbritské úřady opakovaně varovaly, že pokud opustí půdu velvyslanectví, bude zatčen.

Patiño prohlásil, že jeho země doufá v nalezení řešení, nicméně nevylučuje ani odvolání k mezinárodnímu soudu, pokud debata s Británií nikam nepovede. Obdobně se vyjadřuje také ekvádorský prezident Rafael Correa.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7882

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2012