Jedenáct let od jedenáctého září

Neměli bychom v sobě nechat vyvolávat nenávist vůči lidem, které ani neznáme

13. 9. 2012 / Tomáš Fiala

čas čtení 2 minuty

Od známých tragických událostí v USA uplynulo již 11 let. Jak to vlastně tehdy bylo "doopravdy"? Na internetu se objevila řada velmi seriózně vypadajících zpráv, které značně zpochybňují "oficielní" vysvětlení událostí. Ale narazil jsem také na několik článků a úvah, rovněž velmi seriózně znějících, které naopak nevylučují, že vše mohlo být přesně tak, jak se oficielně tvrdilo a tvrdí.

Je možné se někdy dozvědět skutečnou pravdu? Mám o tom silné pochybnosti. Známe například dnes, po téměř padesáti letech, skutečně všechna fakta související s vraždou J. F. Kennedyho?

Naštěstí nejsem v takovém postavení, aby pro můj život a mé rozhodování byla znalost pravdy o těchto událostech nezbytně nutná. A proto několik posledních let již ani nevěnuji hledání a čtení dalších zpráv o těchto událostech příliš mnoho energie a času.

Ale o jedné skutečnosti jsem přesvědčen. Tragická smrt několika tisíc lidí před 11 lety v USA byla využita (a troufám si říci, že zneužita) jako záminka k vyvolání vlny nenávisti a vojenských akcí, které měly za následek obětí mnohonásobně více.

Ani v dnešní době bohužel média neuvádějí vždy plnou pravdu. Nemusejí přímo lhát, stačí, když některé informace zdůrazňují či jednostranně interpretují, jiné naopak zamlčují. Mohou nás manipulovat. Vybavují se mi slova jedné pracovnice rozhlasu z doby socialismu: "S informacemi se musí umět pracovat!"

Neměli bychom proto bezvýhradně věřit "oficielním" zprávám. Měli bychom hledat alternativní zdroje informaci. A věřit více své intuici a svému svědomí.

A především, neměli bychom se nikdy mediálními zprávami nechat zastrašit či zmanipulovat natolik, aby to v nás vyvolávalo nenávist či dokonce touhu po pomstě a odplatě lidem, které většinou osobně ani neznáme. A samozřejmě bychom neměli tolerovat či dokonce schvalovat agresivní a militantní politiku kterékoliv země.

0
Vytisknout
7707

Diskuse

Obsah vydání | 13. 9. 2012