Otevřený dopis předsedovi vlády ČR Petru Nečasovi

Zmeňte vztah vlády ke kulturnímu dědictví této země

10. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

K podpisu na www.narodsobe.eu

V Praze dne 9. září 2012

Vážený pane předsedo vlády,

dne 7. září 2012 byl náhle odvolán ředitel Národního divadla Ondřej Černý, a to bez udání jakýchkoli konkrétních a relevantních důvodů. Na jeho místo byl dosazen ekonomický náměstek MKČR pan Martin Sankot. Osoba, která dle svých slov divadlo navštívila párkrát v životě a vůbec mu nerozumí. V této situaci jsme nuceni označit celou věc za precedens vztahu ministerstva kultury nejen k Národnímu divadlu, ale ke správě celého kulturního bohatství této země.

Jedná se o projev absolutní nekompetence, arogance a mocenských manýr, které se - ač z lidského i celospolečenského pohledu nemají obdoby - stávají normou. Celá tato kauza je pouze vrcholem ledovce. To, co je pod hladinou, nemá s potřebami a zájmy kultury vůbec nic společného.

Události posledních dnů v Národním divadle jsou jen jedním z kamínků v mozaice současné morální krize společnosti a především její politické reprezentace. Je nejvyšší čas se proti těmto zhoubným praktikám postavit.

Současný boj o Národní divadlo, které je jedním z klíčových symbolů národní identity, se stává bojem nejen za zachování kulturních hodnot, ale i bojem za respektování základních pravidel slušnosti, morálky a demokracie.

Vážený pane premiére,

je naprosto nezbytné okamžitě začít jednat o zásadním přehodnocení vztahu státu ke kultuře. Zároveň Vás důrazně žádáme o okamžité odvolání paní Aleny Hanákové z funkce ministryně kultury, jelikož opakovaně prokázala svou naprostou nezpůsobilost vést tento resort.

Pevně věříme, že si uvědomujete vážnost situace a budete k ní přistupovat s náležitou odpovědností.

Karel Holas, skladatel, zpěvák, houslista Čechomor

Ondřej Hrab, ředitel divadla Archa

Mgr. Daniel Hrbek, ředitel Švandova divadla

Marta Smolíková, předsedkyně ProCulture o.s.

Doc. Judr.Jiří Srstka, ředitel DILIA, o.s.

Antonín Střížek, akademický malíř

Mgr. Doubravka Svobodová, ředitelka Divadla Na Zábradlí

0
Vytisknout
15494

Diskuse

Obsah vydání | 11. 9. 2012