Chirurg: Polovinu zraněných bojovníků v Aleppu tvoří zahraniční islamisté

9. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Francouzský chirurg Jacques Beres, který je spoluzakladatelem neziskové organizace Lékaři bez hranic (Medecins Sans Frontieres), se v pátek vrátil z dvoutýdenního pobytu v Sýrii a poskytl rozhovor agentuře Reuters. Konstatoval v něm, že na rozdíl od předchozích zkušeností v Homsu a Idlíbu patřilo asi 60% zraněných mezi bojovníky a nejméně polovinu z nich tvořili zahraniční islamisté. Těm je osud režimu Bašára Asada lhostejný a usilují na prvním místě o islámský stát řídící se právem šaría.

Zahraniční islamisté zahrnovali také dva mladé Francouze, které zverboval Muhammad Merah z Toulouse. Ten v březnu zabil sedm osob - tři vojáky severoafrického původu, rabína a tři židovské děti - ve jménu al-Kajdy.

V březnu a květnu byl Beres rovněž v Sýrii a na základě těchto zkušeností odmítal tvrzení režimu, že bojuje se zahraničními islamisty. Po pobytu v Aleppu však byl nucen tento názor přehodnotit. Někteří z těch které ošetřoval byli údajně "zcela fanatičtí".

Beresovo svědectví je další z důkazů o tom, že boje v Sýrii přitahují stále více Arabů a jiných zahraničních muslimů, kterým jde především o svatou válku za islám (džihád).

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8336

Diskuse

Obsah vydání | 10. 9. 2012