Human Rights Watch obvinila Spojené státy, že utajily rozsah mučení vodou

6. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Americká lidskoprávní organizace Human Rights Watch tvrdi, že odpůrci režimu Muammara Kaddáfího byli mučeni v tajných věznicích CIA. Pak byli předáni tajné policii Muammara Kaddáfího.

Americká CIA, britská MI5 a další západní rozvědky unášely libyjské aktivisty z různých zemí v Africe a v Asii, mučily je vodou (waterboarding) a pak je posílaly do Tripolisu k dalšímu týrání Kaddáfího tajnou policiíů.

Zpráva HRW je založena na dokumentech, získaných v ústředí libyjské výzvědné služby po Kaddáfího pádu, a na pohovorech ze 14 bývalými vězni, většinou členy Libyjské islámské bojové organizace, která se 20 let snažila svrhnout režim v Tripolisu. Tato organizace se přidala loni k libyjské revoluci a někteří její Američany mučení členové nyní zastávají v libyjské vládě vysoké posty.

Minulý týden sdělil americký generální prokurátor Eric Holder, že nikdo nebude stíhán za mučení, které prováděla CIA za Bushovy "války proti terorismu", navzdory tomu, že dvě osoby byly umučeny k smrti. Organizace Human Rights Watch však upozorňuje, že nejnovější zjištění by měla vyšetřovat v Británii i v USA nezávislá komise. Pokud by Washington odmítl potrestat Američany, odpovědné za mučení, zpochybnilo by to autoritu USA při stíhání zločinů, které páchají jiné národnosti v Sýrii a v Lybii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6709

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2012