Bahrajnský tyran sponzoruje britskou důstojnickou školu

4. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Světově proslulá důstojnická škola Royal Academy v Sandhurstu přijala od bahrajnského krále Hamada bin Essy al-Chalífy tři miliony liber. Stalo se tak poté, co tento vládce s pomocí saúdské ozbrojené intervence potlačil prodemokratické protesty šíitské většiny v Bahrajnu.

Jak zjistila organizace Bureau of Investigative Journalism, o daru vedení školy jednalo od roku 2011 a v lednu letošního roku peníze přišly, načež začátkem léta následoval děkovný dopis vedení školy bahrajnskému králi.

Akademie školící britské a zahraniční důstojníky využije daru k výstavbě sportovní haly.

Škola s bahrajnskou královskou rodinou udržuje dlouhodobé vztahy. Král absolovoval její pobočku v Surrey a každým rokem ho v tom následuje vybraná skupina bahrajnských důstojníků.

Král byl také od roku 2007 patronem absolvenské nadace Sandhurst Foundation.

Menšinový sunnitský režim v ostrovním království Bahrajn (necelých 700 000 obyvatel) od února 2011 potlačoval prodemokratické protesty šíitů v rámci Arabského jara. Za pomoc zraněným byl uvězněn a odsouzen i nemocniční personál. Zhruba padesát osob bylo během zásahů ozbrojených složek proti demonstrantům zabito. V Bahrajnu je od roku 1991 umístěna americká námořní základna NSA Bahrain využívaná 5. flotilou, která operuje v Perském zálivu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7227

Diskuse

Obsah vydání | 4. 9. 2012