A co západní televizní seriály?

31. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Výborná analýza pana Čulíka 'Ženy za pultem' byla opravdu skvělým počtením, zejména úhlu pohledu na výrazové prostředky použitých v onom seriálu, píše Tomáš Popelka. Bohužel z ní ale vyčnívá trochu pokrytecké potlačení obecného rysu většiny vypravěčů televizních a filmových autorů. To, jak byla napsána Žena za pultem nebo Nemocnice na kraji města, vidíme u všech mainstreamových počinů i tzv. západních produkcí. Od sedmdesátých let do současnosti. Všechny mají za cíl reflektovat přání kormidelníků systému na to, jak má vypadat a co si má myslet průměrná společnost. Americké seriály jako "The Brady Family", "Full House", "Step by Step" prezentují průměrné rodiny a to včetně podprahových politických sdělení. "The West Wing" (Západní křídlo) popisuje těžkou práci amerického prezidenta coby čestného světového četníka, "Dr.House" dává iluzi nejlepšího z nejlepších v každé nemocnici, "The Spin City" (Všichni starostovi muži) zlidšťuje newyorskou radnici atd. atd. Neodsuzuji to ani neobhajuji, lidé potřebují iluze, protože z reality by se zbláznili. Chci jen říci, že takové seriály jako Žena za pultem jsou povinný nástroj managerů společnosti a to v jakémkoli zřízení. Televize je (bohužel) popkulturní fenomén, který si spindoktoři kdekoli na světě nemohou dovolit ignorovat.

Pozn. JČ: Není to zamýšleno jako pokrytecké, pan Popelka má samozřejmě pravdu, že Dietl byl v Československu průkopníkem západní seriálové praxe, adaptované na potřeby husákovského režimu. Paulina Bren zjistila, že popud k ochočení československého obyvatelstva prostřednictvím televizních seriálů "západního" typu dostal husákovský režim z NDR, tam to dělali, protože museli čelit konkurenci západoněmecké televize. Takže ten vliv je svou podstatou vlastně západoněmecký.

Jenže v anglosaské literatuře existují desítky rozborů o tom, jak západní televizní seriály manipulují diváckou obec. O českých seriálech to neexistuje. Mně zajímá, jaký hodnotový systém byl a je televizními seriály a filmy vštěpován české veřejnosti. Je nutno vědět, v co česká veřejnost věří, a reakcemi na můj rozbor Ženy za pultem se to docela jasně ukázalo.

0
Vytisknout
13741

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2012