Katolická církev ve Skotsku bojuje proti legalizaci homosexuálních sňatků

26. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Dopis kritizující skotskou vládu za to, že chce legalizovat sňatky homosexuálů, byl přečten v neděli 26. srpna v kostelích všech 500 skotských katolických farností. Katolická církev prohlásila 26. srpen za "celonárodní den manželství" a apeluje na politiky aby "manželství podporovali a nepodvraceli ho". Dopis, čtený během bohoslužeb tuto neděli, žádá, aby katolíci bojovali proti pokusům "nově definovat pojem manželství".

Skotská vláda se vyjádřila, že je správné zavést sňatky pro příslušníky téhož pohlaví, nebude však nutit žádné katolické kněze, aby je prováděli.

Katolícký kardinál Keith O'Brien, předák katolické církve ve Skotsku, minulý týden přerušil v této věci jednání se skotským premiérem Alexem Salmondem. O'Brien charakterizoval homosexuální manželství jako "groteskní podvrácení všeobecně přijímaného lidského práva". Dodal: "To, co církev učí o manželství, je jednoznačné. Je to výlučně svazek mezi mužem a ženou a je nesprávné, aby vlády, politikové či parlamenty chtěly pozměnit nebo zrušit tuto skutečnost."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5966

Diskuse

Obsah vydání | 27. 8. 2012