Američanům hrozí hlad. Kongres chce šetřit na potravinových poukázkách

23. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Takřka každý pátý Američan si vloni někdy během roku nemohl dovolit nákup potravin, které potřeboval. Kongres nyní kvůli neshodě o rozpočtu na příští rok zvažuje škrty ve výdajích na potravinové poukázky, a to v době, kdy uhodilo historické sucho a ceny potravin po celé zemi stoupají.

Průzkum Gallupova ústavu ukázal že v roce 2011 18,2% Američanů někdy nemělo dostatek peněz na nákup potřebných potravin. V 15 státech to za posledních dvanáct měsíců postihlo každého pátého.

80% plochy zemědělské půdy v USA letos zasáhlo sucho historických rozměrů a ministerstvo zemědělství předpovídá, že ceny masa a mléčných výrobků se do dvou měsíců zdvojnásobí. Zvýšení cen potravin obsahujících mouku a cereálie se očekává během 10-12 měsíců.

Počet Američanů kteří měli problémy s obstaráním potravin byl zatím nejvyšší koncem roku 2008 v době hluboké recese. Tehdy dosáhl 19,5%.

Kvůli hrozbě automatických rozpočtových škrtů, která je důsledkem chybějící dohody o rozpočtu mezi demokratickým prezidentem a republikánským Kongresem, se nyní uvažuje o škrtech v programu Supplemental Nutrition Assistance Program (SNAP), který zajišťuje poukázky na potraviny pro lidi v nouzi. Ten je součástí rozpočtových požadavků ministerstva zemědělství. Senátní návrh by snížil výdaje na tento program o 4,4 miliardy dolarů během deseti let, což by znamenalo, že každý měsíc by zhruba 500 000 domácností přišlo o 90 dolarů této pomoci. Návrh Sněmovny reprezentantů počítá dokonce s úsporou 16 miliard dolarů a zhruba 1,8 milionu lidí by z programu vyloučil. Škrty nejvíce ohrožují seniory, děti, manuálně pracující a také obyvatele jižních států Unie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8687

Diskuse

Obsah vydání | 24. 8. 2012