Robert Fisk: "Střílejí po nás, pak utíkají a skryjí se v kanálu"

22. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Minometné granáty dopadají kolem nás do ulice středostavovské čtvrti a tanku T-72 zavařeného ve vedru pod viaduktem, ale nejvyšší operační velitel Bašára al-Asada v Aleppu - třiapadesátiletý generálmajor s třiatřiceti odslouženými lety v armádě a dvěma zraněními od kulek z červencových bojů v Damašku - tvrdí, že může "vyčistit" celou aleppskou provincii od "teroristů" za dvacet dní. Teď to zní poněkud nadneseně, zejména na předměstí Sajf el-Dúla, kde zní palba odstřelovačů. Protože bitva o Aleppo má ke konci daleko.

Generál, kterého Západ označuje za válečného zločince, hovoří o protivnících jako o za "myších". "Střílejí po nás a pak utíkají a skryjí se v kanálu. Cizinci, Turci, Čečenci, Afghánci, Libyjci, Súdánci." A Syřané, říkám. "Ano, Syřané také, ale pašeráci a zločinci," odpovídá.

Ptám se na zbraně povstalců a do místnosti vpadne shluk rekrutů s raketami, puškami, municí a trhavinami. Našel jsem balíčky švédské trhaviny v plastových obalech s datem 1999 a vyrobené firmou Hammargrens, se švédskou adresou a nápisem "made in USA". Byla tam belgická puška FN z Herstalu, výrobní číslo 1473224, sada ručních granátů nejasného původu označených HG 85, SM8-031; ruský puškový zaměřovač, španělská 9 mm pistole Star model 28 1A; prastará automatická puška; sovětský samopal z roku 1948; řada ruských reaktivních granátometů s municí; a zásoby léků.

Obyvatelé Aleppa v osobním rozhovoru přítomnost cizinců mezi povstalci potvrzují.

Podrobnosti v angličtině:ZDE

0
Vytisknout
9898

Diskuse

Obsah vydání | 24. 8. 2012