George Galloway vyvolal bouři tvrzením, že Assange Švédky neznásilnil

21. 8. 2012

čas čtení 4 minuty

Aktivisté proti znásilňování žen obvinili kontroverzního britského poslance George Gallowaye, že má "hluboce znepokojující postoj" vůči sexuálnímu násilí. Galloway se totiž vyjádřil, že obvinění ze znásilnění, vznesené proti Julianu Assangemu, není důvodné, protože mít pohlavní styk se ženou, která spí, není znásilnění.

V pozoruhodném a explicitním vystoupení ve svém pravidelném týdenním onlinovém videu Good Night with George Galloway, se tento poslanec strany Respect pro Bradford West zabýval obviněním z nezákonného nucení k sexu, které vznesly proti Julianu Assangemu dvě Švédky v srpnu 2010.

"I při nejhorší možné interpretaci, i kdyby obvinění, vznesená těmito ženami, byla pravdivá, i kdyby to v místnosti natočila kamera, pořád to není znásilnění," řekl Galloway. "Alespoň ne znásilnění tak, jak to rozumný člověk dokáže chápat. A někdo to musí říct.

Žena A se seznámila s Julianem Assangem, pozvala ho do svého bytu, uvařila mu večeři, šla s ním do postele, měla s ním konsensuální sex, a pak tvrdí, že se v noci probudila a zjistila, že s ní má Assange znovu pohlavní styk. To je něco, co se může stát, víte. Chci říct, vždycky se nežádá o svolení před každým vsunutím."

Právníci a aktivisté proti znásilňování žen poukazují na to, že se Galloway mýlí a že zákon je jasný, že souhlas se vyžaduje pokaždé před každým pohlavním stykem.

Galloway řekl, že promluvil veřejně, protože "v Británii v této otázce vládne intelektuální teror" a je přesvědčen, že tvrzení o znásilnění, jehož se Assange dopustil, je součástí spiknutí, jehož cílem je dodat Assangeho americkým úřadům, které jsou rozzuřeny, že zveřejnil státní tajemství.

"Je šokující, jak ignorantsky, věcně i morálně nesprávně se George Galloway vyjádřil," uvedla Katie Russellová, mluvčí pro Rape Crisis England and Wales. "Je opravdu znepokojující, že zvolený poslanec projevuje takovou neznalost zákona, který platí pro všechny ženy i muže, které zastupuje. Říká, že nevěří obviněním těchto žen a to je velmi vlivný výrok, protože každá žena či dívka, která vznesla obvinění ze sexuálního násilí, si zaslouží, aby se s nimi zacházelo férově.

Britský magistrátní soud už rozhodl, že obvinění zní, že pan Assange "úmyslně s touto ženou provedl sexuální akt, přičemž nevhodně zneužil toho, že protože spala, byla ve stavu bezmocnosti". V Británii by se to rovnalo znásilnění.

Nejvyšší soud také rozhodl: "Je jasné, že obvinění zní, že Assange měl sexuální styk s ženou A, když nebyla v situaci, kdy k němu mohla dát souhlas, a on si nemohl rozumně myslet, že souhlas dala." "

Galloway řekl ve svém vysílání: "Někteří lidé jsou přesvědčeni, že když s někým vlezete do postele, svléknete se a souložíte s nimi a pak usnete, že už začaly s nimi sexuální hrátky. Jsou to možná velmi nezdvořilé způsoby, že jí nezaklepal na rameno a neřekl: 'Můžu to udělat znovu?' Možná to bylo opravdu špinavé a byla to špatná sexuální etiketa, ale ať je to cokoliv, znásilnění to není, jinak připravíte slovo znásilnění o veškerý význam."

Sandy Brindleyová, národní koordinátorka pro Rape Crisis Scotland uvedla, že Gallowayovy výroky jsou "velmi nekonstruktivní" a podporují přežívající představu o tom, co údajně není "skutečné znásilnění".

"Může být zcela zdrcující být znásilněn někým, koho znáte, stejně jako je být znásilněn neznámým člověkem na ulici," dodala.

Galloway reagoval na twitteru na pozdvižení, které jeho výroky vyvolaly, ironicky:

"Panebože, jak tento 'levicový' sbor pavlovovských reakcí musí těšit Pentagon! Na jak obrovské množství levicových idiotů může americké impérium spoléhat. Jde o WikiLeaks, vy hlupáci...!"

Galloway na videu také hovoří o obvinění vzneseném druhou ženou.

"Ta uvedla, že s ním sice měla konsensuální sex, ale roztrhl se prezervativ a on přesto pokračoval," řekl. "No, to byste s nimi museli být v jedné místnosti, abyste mohli ověřit, zda to bylo pravda. Museli byste být někde v samotné té ženě, abyste dokázali ověřit, zda je to pravda. A i kdyby to byla pravda, je to znásilnění?"

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8273

Diskuse

Obsah vydání | 23. 8. 2012