Bývalý britský velvyslanec v Moskvě:

Britské ministerstvo zahraničí "riskuje, že poruší kvůli Assangemu mezinárodní právo"

16. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Britské ministerstvo zahraničí riskuje porušení mezinárodního práva, pokud uskuteční svou hrozbu zrušení diplomatického statutu ekvadorského velvyslanectví v Londýně, aby mohlo nechat zatknout Juliana Assange, varoval bývalý britský velvyslanec v Moskvě.

Sir Tony Brenton, který působil jako britský velvyslanec v Moskvě v letech 2004-2008, varoval, že "svévolné" zrušení diplomatického statusu budovy, v níž se skrývá Julian Assange, by "znemožnilo" fungování britské diplomatické služby v zahraničí. Uvedl: "Kdyby bývali Rusové v minulosti měli právo prostě vstoupit na naše velvyslanectví a někoho tam zatknout, byli bychom ve velmi nebezpečné situaci."

Málo známý britský zákon z r. 1987, podle něhož může být zrušen diplomatický statut velvyslanectví, byl schválen po jedenáctidenním obležení libyjského velvyslanectví v Londýně r. 1984, kdy z okna velvyslanectví vystřelil ozbrojenec a usmrtil britskou policistku Yvonne Fletcher. Vrah nebyl nikdy potrestán, protože měl diplomatickou imunitu.

Carl Gardner, bývalý vládní právník, upozorňuje, že tento zákon byl záměrně vytvořen proti teroristickým činům či jiným aktům porušování mezinárodního práva na zahraničním velvyslanectví, jehož se Ekvádor nedopustil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6544

Diskuse

Obsah vydání | 17. 8. 2012