Američané obviňují britskou banku ze spiknutí s Íránem

7. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Britská banka Standard Chartered provozovala kontroverzní projekt, jehož cílem bylo ve spolupráci s íránskou vládou skrývat po dobu téměř desetilet ilegální transakce, uvádí ostře kritická zpráva newyorských regulačních orgánů. Může to vyvolat podstatný tlak na její britské vedení.

Podle zprávy, kterou vypracovalo newyorské oddělení finančních služeb, řekl jeden ředitel banky Standard Chartered, když ho varoval americký kolega, aby nespolupracovala s Íránem: "Vy zasr-- Američané! Kdo si myslíte, že jste, že chcete diktovat nám, a celému světu, že nesmíme spolupracovat s Íránem."

V letech 2001-2007 proběhlo asi 60 000 transakcí a banka čelí hrozbě, že jí bude zakázáno fungovat v USA, pokud bude obvinění prokázáno. Akcie banky ostře poklesly.

Standard Chartered byla dosud považována za jednu z nejsolidnějších britských bank, nepostiženou bankovními skandály z poslední doby.

Sedmadvacetistránková americká zpráva konstatuje, že bankéři ze Standard Chartered pomáhali téměř deset let íránským klientům vyhýbat se americkým finančním sankcím proti Íránu. Banka také obchodovala i s jinými zeměmi, proti nimž USA zavedly sankce, například s Libyií, s Barmou a se Súdánem.

Je to další rána londýnské City, kritizované Amerikou nedávno za to, že banka HSBC propírala špinavé peníze. Nedávným problémem bylo také, že banka JP Morgan přišla ve své londýnské kanceláři o mnoho miliard dolarů.

Finanční transakce s Íránem jsou od roku 1979 terčem sankcí. Podle Američanů banka Standard Chartered vytvořila operaci, známou pod jménem Project Gazelle, jejímž cílem bylo umožňovat Íránu posílat peníze do amerického finančního systému. Banka údajně odstranila od finančních transakcí příslušné kódy, které by ty transakce identifikovaly jako íránské.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8127

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2012