Server IDnes šíří nenávist proti náboženské víře

4. 8. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

< Billboard k ramadánu ve skotském Glasgow. Místní "Rádio Ramadán" vítá tento měsíc jako měsíc "půstu, trpělovosti a laskavosti".

Ohromil mě titulek na serveru IDnes Muslimští rodiče dostali v Británii za udušení rebelující dcery doživotí. Server IDnes se tím dopouští vyvolávání rasové a náboženské nenávisti vůči určité víře a doufám, že příslušná prokuratura bude jednat. Není možné vytvářet předsudky a naznačovat, že kdo je příslušník určité náboženské víry, je automaticky vrah. Jako kdyby IDnes psala "Křesťan zavraždil souseda." "Ateista v české vládě rozkradl miliony."

V Británii vyvolalo odsouzení rodičů Shafiely Ahmedové za její vraždu velkou publicitu. Zadáte-li si její jméno do google news, objeví se vám 720 článků. Kriminální čin jejích rodičů není spojován s muslimskou vírou. Zcela oprávněně, protože muslimská či jakákoliv víra nemá s tímto trestným činem absolutně nic společného a je kriminální insinuovat, jak to činí nevímproč server IDnes, že tomu tak je. Pokud vím, rodiče mohli klidné být sikhové, nebo, co já vím, hinduisti. V britských médiích se jejich případné muslimství právem neřeší a je nepochopitelné, kde tuto informaci IDnes vzala a proč ji kriminálně zdůrazňuje. (Rodiče kromě toho byli v praxi odsouzeni nikoliv na doživotí, ale na minimum 25 let vězení.)

Server BBC přinesl profil otec Shafiely Ahmedové Iftikhara Ahmeda. Iftikhar Ahmed měl dánskou manželku Vivo Lone Andersenovou, kterou si vzal r. 1982 v Kodani a má s ní syna Tonyhoa Andersena. Žil s ní v Dánsku do roku 1986 zcela západním způsobem života. Když se s ním přistěhovala do britského Bradfordu, zjistila, že v bytě je zároveň Iftikharova sestřenice Farzana v pokročilém stavu těhotenství. Pouze později vyšlo najevo, že je Farzana těhotná s Iftikharem a že se za něho provdala v Pákistánu! Zjevně měl Iftíkhar Ahmed něco v hlavě v nepořádku už hodně dlouho, ale co to má společného s nějakou náboženskou vírou?

Posuďte, jak o případu píší civilizované sdělovací prostředky, nikoliv žumpa, jakou je server IDnes. Po tomto článku volím slovo "žumpa" uváženě, sedí. Jak by se autorovi toho článku podprahové obvinění, že kdo je muslim, je vrah, líbilo jemu samotnému, kdyby byl muslim?

V zemi, kde by řádně fungovalo soudnictví, by byl autor výše zmíněného článku na serveru IDnes právem obžalován za vyvolávání rasové a náboženské nenávisti. Tento způsob psaní je nepřípustný a může vést ke katastrofě. Novinář bude mít na rukou krev, ani se nenaděje.

PS. Podobně jako v případě Romů, i tento článek už vyvolává od některých čtenářů tvrdě rasistické reakce. Měli by se stydět. Prostě někteří lidé v Čechách jsou drsnými rasisty, zřejmě si tím hojí vlastní komplex: "Já a moje komunita jsme 'normální', kdo se projevuje jakoukoliv jinakostí, je nelegitimní, případně vyloženě zločinec. Tímto způsobem se ale nedá žít v moderním světě. Zjevně není pro kohokoli, kdo se nějak odlišuje, vůbec příjemné žít mezi některými Čechy...(JČ)

Rodiče Shafiley Ahmedové byli uvězněni za její vraždu

Iftikhar a Farzana Ahmedovi byli odsouzeni na doživotí s tím, že stráví ve vězení minimum 25 let za vraždu své adolescentní dcery

Obžaloba uvedla, že Iftikhar Ahmed, dvaapadesátiletý taxíkár, a jeho manželka, Farzana Ahmedová, 49, z Warringtonu v Cheshiru, usmrtili dívku v rodinném bytě dne 11. září 2003 protože dospěli k názoru, že zostudila rodinu svou tohou vést "pozápadněný" životní styl.

Shafika předtím odmítla přání svých rodičů, aby se vdala v Pákistánu podle rodinné dohody za daleko staršího muže. Její mrtvola byla nalezena na břehu řeky v Cumrii v únoru 2004.

Porota rozhodla u korunního soudu v Chesteru v pátek po procesu, který trval tři měsíce.

Když soudce Roderick Evans Shafileovy rodiče odsuzoval, zdůraznil: "Co to bylo, co vás dva přivedlo, její rodiče, lidi, kteří jí dali život, k tomu, abyste ji usmrtili? Váš problém byl, že hovořite o své 'komunitě'. Chování Shafiley vám prý způsobovalo hanbu a vaše obava, že budete ve své komunitě zostuzeni, byla větší než vaše láska pro své dítě."

Dvojice vehementně popírá účast na vraždě své dcery.

Když byly po dvou dnech jednání poroty zveřejněny rozsudky, Shafilein bratr Junyan a sestra Mevish se v soudní síni rozplakali, stejně jako jejich mladší sourozenec, který nesmí být identifikován z právních důvodů. Zpočátku rodiče Ahmedové zůstali na lavici obžalovaných sedět v nehybnosti, ale Farzana Ahmedová začala plakat, když ji odváděli ze soudní síně, její manžel se otočil a začal nadávat policistům, sedícím nedaleko.

Prokurátor Henry Riding řekl, že rodiče jednali společně a usmrtili své dítě. "Byli to jeji rodiče a byli odpovědni za péči o ni a za to, aby se jí nic nestalo," řekl." "V září 2003 byla v oslabeném stavu poté, co vypila louh."

Shafileina nejlepší přítelkyně, Melissa Pownerová, zdůraznila: "Čekali jsme na tuto dobu mnoho let. Dívali jsme se, jak jsou její vrazi na svobodě. Avšak dnes jsme konečně uslyšeli ta důležitá slova - slova, která konečně naší přítelkyni přinesla spravedlnost, jakou si zaslouží. Shafilea byla milující, energická a odvážná mladá dívka, která i v nejhorších časech se vždycky snažila dívat se na věci pozitivně a doufala, že jednoho dne bude schopna vést pokojný a šťastný život, jaký si zasloužila."

Podrobnosti v angličtině ZDE

P.S. Jeden čtenář upozornil, že (poněkud potrhlý britský deník) Daily Telegraph (sledujte jeho kampaně proti Evropské unii a za legalizaci honů na lišku) ve svém článku o odsouzení Ahmedových uvedl, že jsou to "striktní muslimové". Platí pro tento list stejný odsudek jako pro server IDnes. Ani Telegraph však neudělal to, co IDnes, že by totiž tematizoval muslimství zločinců v titulku.

0
Vytisknout
11781

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2012