Cenzura na internetu v důsledku příliš velkého vlivu korporací

Twitter zrušil konto britského novináře, protože kritizoval v článku americkou televizi

2. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Twitter zrušil konto britského novináře z deníku Independent poté, co kritizoval, že americká televize NBC odložila vysílání z Olympijských her o šest hodin, aby ho mohla vysílat v hlavním vysílacím čase a vydělat na reklamách. Vyvolalo to obrovskou vlnu protestů. Firma Twitter má vazby na televizi NBC.

Korespondent listu Independent v Los Angeles Guy Adams napsal ostře kritický článek o americké televizi NBC. Zdůraznil, že rozhodnutí americké televize odložit vysílání Olympijských her o šest hodin "vyvolalo posměch od televizních kritiků a zuřivost od americké veřejnosti".

Původně Twitter tvrdil, že Adamsovi zrušil konto, protože Adams zveřejnil email ředitele televize NBC a vyzval čtenáře, aby si mu stěžovali. Jenže šlo o veřejný email formátu, který byl běžně znám.

Po obrovské vlně kritiky Adamsovi Twitter konto obnovil, ale jak píše Adams v Independentu, nikdo nevysvětlil, proč mu bylo konto zrušeno a proč mu zase bylo obnoveno.

Dan Gillmor argumentuje v deníku Guardian, že je zřejmé, že veřejnost musí přestat spoléhat na digitální platformy, vytvořené a ovládané korporacemi či vládami a je nutno vytvořit struktury, které budou řídit jejich uživatelé.

Podrobnosti v angličtině ZDE. ZDE.

0
Vytisknout
6226

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2012