Obamovy vyhlídky vypadají zle. Může ještě vyhrát?

1. 8. 2012

čas čtení 2 minuty

Pokud by prezident Barack Obama v listopadových volbách zvítězil, musel by překonat sadu údajů, přes něž neprošli žádný obhájce postu v Bílém domě ani žádná strana. Míra nezaměstnanosti už celé měsíce překračuje osmiprocentní hranici; musíte se vrátit až do roku 1936, abyste našli prezidenta znovuzvoleného v době vyšší nezaměstnanosti. V případě Franklina Delano Roosevelta šlo o údaje podstatně lepší, než jaké zdědil po předchůdci. A ekonomika rapidně rostla...

Na otázku pro mnoho voličů zásadní - "Jste obecně spokojeni se směrem, jakým se země ubírá, nebo se Spojené státy pohybovaly po špatné trajektorii?" - odpovídá záporně 60,7% dotázaných, ale kladně pouze 32,7%. Obecně strana obhajující parlamentní většinu potřebovala vždy nejméně 35% pozitivních odpovědí na tuto otázku, aby volby vyhrála, tvrdí Gallupův ústav.

Spotřebitelská důvěra je nyní zhruba na 60%. Žádná strana se neudržela v Bílém domě s takovými údaji. (Když v roce 1980 Jimmy Carter drtivě prohrál, byla důvěra na 65%.)

Vezměte to jako myšlenkový experiment: Zapomeňte kdo kandiduje proti komu, kdo koho zrovna urazil atd., ignorujte koho preferujete a zkuste to spočítat s chladnou hlavou.

Patrně dospějete k tomu, že neexistuje způsob, jak by za takových okolností mohl být prezident znovuzvolen.

Často se tvrdí, že kampaň za znovuzvolení se vždycky točí kolem osoby kandidáta; jako řada pozorování v politice je i toto částečně, nikoliv zcela pravdivé. I když elektorát má sklon prezidenta vyměnit, musí být také spokojen s vyzývatelem. Mitt Romney musí tímto testem teprve projít.

Nicméně Obamova kampaň nemůže moc spoléhat na přečiny protikandidáta. Pokud "fundamentální" údaje zůstanou tak špatné jako byly dosud, touha po změně se prohloubí. A čím silnější bude, tím nižší laťku bude muset Romney překonat.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10051

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2012