Rumunský prezident zůstane u moci

31. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Kontroverzní pokus rumunské vlády donutit pravicového prezidenta Traiana Basescu, aby odstoupil z funkce, se nezdařil. Sociálnědemokratický premiér Victor Ponta se snažil odstranit prezidenta z úřadu od května, kdy se dostal k moci. Vyvolalo to pochybnosti o demokracii a zákonnosti v Rumunsku a silný nátlak na Pontu z Bruselu, z Berlína a z Washingtonu.

Státní volební úřad uvedl, že se referenda o navrhovaném odstoupení Baseska z funkce účastnilo jen 46 procent voličů, avšak Brusel trval na padesátiprocentní účasti rumunských občanů v referendu. Podle průzkumů provedených u východů z volebních místností hlasovalo více než 80 procent voličů pro Basescovo odstoupení: jeho škrty ve vládním rozpočtu ho učinily vysoce nepopulárním. Basescu naopak tvrdil, že neúčast voličů v referendu znamenala podporu pro něho, avšak přiznal, že je nepopulární a že bude pracovat pro celonárodní smíření.

Politický chaos v Rumunsku ohrozil důvěryhodnost rumunského režimu. Spojené státy a EU vyjádřily pochybnosti o tom, zda levicová vláda respektuje nezávislost soudnictví.

Ponta tvrdil, že Basescu stál v pozadí pokusů vyvolat skandál ohledně toho, že Ponta údajně r. 2004 opsal svou doktorskou práci. Baseska obviňovali političtí soupeři, že porušuje ústavu tím, že zasahuje do každodenního řízení země, že jmenuje své stoupence do soudnictví a zneužívá tajné policie proti svým politickým odpůrcům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7514

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2012