Sýrie:

Prezident Assad jmenoval nového ministra obrany

20. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Syrský prezident Bawar al Assad vystoupil v Damašku na veřejnosti a jmenoval nového ministra zahraničí poté, co jeho režim ve středu ohromilo usmrcení tří jeho vysokých činitelů, jeho švagra a šéfa bezpečnosti Assefa Šawkata, ministra obrany a jednoho dalšího vysokého činitele. Vzbouřenci také ovládli pohraniční přechody mezi Sýrií a Tureckem a Íránem a diplomacie dospěla do slepé uličky. Ovládnutí pohraničních přechodů je dalším dramatickým oslabením Assadovy vlády a zřejmě to bude mít klíčový význam pro dodávky zbraní vzbouřencům v obklíčených oblastech.

Rusko a Čína použily své práva veto v Radě bezpečnosti OSN a blokovaly západní rezoluci požadující potrestání Assada, pokud by nepřijal mezinárodně schválenou dohodu o příměří a politickému smíření s opozicí.

Za posledních 16 měsíců bylo podle odhadů usmrceno v Sýrii asi 15 000 - 17 000 osob.

Západní diplomaté se domnívají, že ztráta vysoce zkušeného Šawkata a Dawouda Rajhy, ministra obrany, znamená, že pro režim bude nyní obtížnější posoudit, kolik síly může použít, aniž by naštval Rusko, Assadova dosud nejvlivnějšího spojence.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7199

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2012