MMF: Globální ekonomiku čekají napřesrok problémy. Nejhorší zřejmě USA

17. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Mezinárodní měnový fond zveřejnil aktualizaci své dubnové prognózy vývoje světové ekonomiky. Situace v roce 2013 přinejmenším nevypadá lépe než letos, přičemž hlavní rizika jsou politického charakteru. Starosti působí EU, avšak ještě horší může být kombinace automatických škrtů a vypršení daňových prázdnin v USA. V takovém případě by americká ekonomika mohla zaznamenat ztrátu až kolem 4% HDP, což je dost na to, aby to poškodilo celou globální ekonomiku.

V rozvíjejících se zemích byly podle MMF odhady růstu přeceněné a patrně počítaly s nerealistickým potenciálním růstem. Problémy působí zbrždění exportu a nedostatek investic.

Zpráva World Economic Outlook Update klade na první místo řešení krize v eurozóně, ale předpokládá, že se v USA podaří překonat aktuální mrtvý bod a zrušit expiraci daňových prázdnin a automatické výdajové škrty federálního rozpočtu vyplývající z absence dohody o rozpočtu na příští rok. Pokud by k tomu v předvolební atmosféře nedošlo, dopady by mohly být pro globální ekonomiku horší než v případě pokračování evropské krize.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9077

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2012