OSN: Tremseh nebyl "masakrem neozbrojených civilistů"

15. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Nové podrobnosti o tom, co syrští aktivisté označují jako masakr civilistů ve vesnici Tremseh nedaleko města Hamá, ukazují, že ve skutečnosti šlo zřejmě o výsledek boje provládních jednotek s povstalci.

Podle posledních údajů to vypadá na nerovný boj místních ozbrojenců s lehkými zbraněmi proti armádě, jehož se patrně v závěru zúčastnily alávitské milice, které spáchaly většinu "špinavé práce". Většinu obětí tvoří muží ve věku 16-36 let a existují doklady o tom, že přinejmenším část jich zemřela v boji.

Tým OSN vyslal do vsi jedenáct vozidel, aby vyšetřil, co se na místě stalo. Úvodní zpráva hovoří o tom, že útok byl zaměřen na konkrétní domy obývané armádními zběhy a aktivisty. Proti nim byla použita řada zbraní, včetně dělostřelectva, minometů, neřízených raket z vrtulníků a ručních zbraní. (Použití salvových raketometů v rezidenční oblasti lze sotva označit za "selektivní" použití palebné síly, protože účinek palby je nutně plošný. Zpráva OSN tedy hovoří o tom, že se vládní síly nedopustily exemplárního vyvraždění vesnice, ale vraždily odpůrce vlády, přičemž porušily ustanovení mezinárodního práva zakazující nerozlišené nasazení palebné síly proti civilistům a kombatantům - pozn. KD.)

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10190

Diskuse

Obsah vydání | 16. 7. 2012