Michael Marčák: Ano, Mařenko, vím, že zavřeli Ratha pro korupci, ale mne to bude zajímat, až zavřou všechny ... ne, Mařenko, nemyslím socialisty, myslím pachatele.

JUDr. Michael Marčák 5. 11. 1947 - 12. 7. 2012

14. 7. 2012

čas čtení 2 minuty

Vzácný člověk a a (dovolím se říci) přítel, bývalý kriminalista a prokurátor, vynikající právník a vynikající karikaturista, dlouholetý autor internetového deníku Britské listy, JUDr. Michael Marčák ukončil ve čtvrtek 12. 7. 2012 svůj život po dlouhé těžké nemoci ve věku 65 let. Učinil tak jako chlap, kterým byl. Odešel za ženou, kterou měl rád a před bezmocností, kterou se nenaučil mít rád.

Úcta a vzpomínka patří těm, kteří se nikdy nezlomili a do posledního okamžiku žili a chtěli žít. Kteří žili pro ty druhé. Jen ti jsou hrdinové. Vzpomínejte a smějte se. Protože Míša by to tak chtěl. │ŠOK

GALERIE POLITICKY NEKOREKTNÍHO HUMORU MICHAELA MARČÁKA ZDE

Narodil se v samém srdci Moravy - Olomouci. Již ve 3 letech však byl rodiči zavlečen do ciziny - Čech, kde zůstal zřejmě natrvalo, jak sám o sobě tvrdil. Vystudoval Právnickou fakultu UK v Praze v letech 1966 - 1971 a zažil tak již na studiích hned několik politických údobí. Poslední ročník studoval dálkově a nastoupil zaměstnání v resortu tehdejší prokuratury ČR. V osmdesátých letech na vlastní žádost odešel a poté pracoval jako právník v hospodářských organizacích a hospodářských ministerstvech. Po převratu se podílel na založení prosperujících Svazů průmyslu, několika již zkrachovalých bank a poté vstoupil do řad české advokacie. Kresleným humorem se začal profesionálně zabývat v roce 1986 - publikoval v Mladém světě a po převratu v různých denících, naposledy v deníku PRÁVO a týdeníku SONDY. Ilustroval několik publikací, vyšla mu kniha s jeho obrázky, je autorem knížky povídek. Jeho kreslený humor byl většinou politickou satirou na momentálně aktuální režim a vládu.

Pro Britské listy nakreslil více než tisíc karikatur, s obrovským citem výtvarným i lidským. V současné době vystavuje svůj " politicky nekorektní humor" v galerii Portheimka na Smíchově.

0
Vytisknout
10386

Diskuse

Obsah vydání | 17. 7. 2012