Kreml zasahuje proti svobodě internetu

11. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Ruský parlament bude ve středu jednat o novém zákoně o internetu a podle aktivistů to bude nejnovějším projevem rostoucího potlačování občanských svobod v Rusku.

Nový navrhovaný ruský zákon požaduje vytvoření federálního serveru, na němž bude seznam zakázaných internetových stránek. Poskytovatelé internetových služeb budou mít povinnost takové stránky zlikvidovat. Podle autorů z wikipedie vznikne "ruská verze zotročeného čínského internetu".

Aktivisté v Putinově straně Jednotné Rusko, kteří nový zákon podporují, argumentují, že zákon má být zaměřen proti dětské pornografii a proti stránkám, které podporují užívání drog a sebevraždy mladistvých.

Na protest proti připravovanému zákonu byla v úterý ruská verze Wikipedie 24 hodin mimo provoz.

Celá řada ruských vládních iniciativ je podle kritiků také zaměřena na umlčení disentu. Ruští poslanci budou jednat i o zákonu, který donutí nevládní organizace, které dostávají finanční příspěvky ze zahraničí, aby se charakterizovaly jako "agenti cizích mocností".

Připravuje se také posílení trestů za pomluvu. Výrazně byly zvýšeny pokuty za veřejné protesty.

Zákony jsou reakcí na masové protesty proti návratu Vladimira Putina do funkce ruského prezidenta.

Ruské ministerstvo spravedlnosti udržuje seznam více než 1000 internetových serverů, které označuje za "extremistické" a nařídilo, aby byly zrušeny. Očekává se, že ruská cenzura internetu vážně ochromí činnost protivládních aktivistů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7978

Diskuse

Obsah vydání | 12. 7. 2012