OSN: Obě strany syrského konfliktu porušují lidská práva, jejich vyzbrojování věci zhoršuje

3. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová apelovala na mezinárodní společenství, aby se "za každou cenu" vyhnulo další militarizaci syrského konfliktu. V něm podle ní jak vládní síly, tak opozice jsou "zapojeny do činností poškozujících civilisty".

Podle Pillayové by Rada bezpečnosti měla konflikt předat Mezinárodnímu soudnímu dvoru.

Vyjádření komisařky přišlo krátce po dezerci již druhé skupiny syrských důstojníků do Turecka.

Komisařka nezmínila žádnou konkrétní zemi vyzbrojující znepřátelené strany, ale existuje řada zpráv o tom, že opozici poskytuje vojenskou a finanční pomoc Saúdská Arábie a Katar. Rusko a Írán jsou obviňovány z dodávek výzbroje vládě. (Seriózní západní analýzy upozorňují na skutečnost, že velká většina ruských dodávek zahrnuje systémy, jejichž použití k vnitřní represi je prakticky vyloučeno - především zbraně pro protivzdušnou, protilodní a protitankovou obranu - ačkoliv existují i sporné případy jako široce medializovaná dodávka bitevních vrtulníků Mi-25 po generální opravě či prodej cvičných a lehkých bitevních letounů Jak-130. Smyslem ruských dodávek je především snížit pravděpodobnost vnější intervence v libyjském stylu, nicméně přes opačná ujišťování Kremlu část jich je skutečně kontroverzní - pozn. KD.)

Podle Pillayové vládní jednotky útočily na zdravotnická zařízení a povstalci nejméně jednu nemocnici vojensky obsadili. Protivládní síly údajně používají děti jako lidské štíty.

Zatímco Rada bezpečnosti uvažuje o oslabení mandátu mírových pozorovatelů kvůli násilí v zemi, Pillayová prosazuje naopak jeho posílení, aby mohla být účinně monitorována situace v oblasti lidských práv.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5492

Diskuse

Obsah vydání | 3. 7. 2012