Itálie: Další v řadě

12. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Po Španělsku je nyní pod rostoucím tlakem Itálie. Rakouská ministryně financí je přesvědčena, že třetí největší ekonomika eurozóny bude muset požádat o finanční pomoc.

Itálie musí platit při každé další aukci svých dluhopisů vyšší úroky. V úterý to bylo 6,66%. Investoři se snaží zbavovat italských aktiv a ožil obchod s CDS. Montiho vláda je pod tlakem.

Španělská vlády byla nucena přiznat, že nedokáže sama zachránit své banky, a požádat o pomoc EU. Rakouská ministryně financí Maria Fekterová nevylučuje, že totéž udělá i vláda italská. V rakouské televizi v pondělí prohlásila, že Itálie by měla nejprve vyčerpat všechny možnosti, jak se z krize dostat sama.

Pokud by Itálie následovala Španělsko, evropská krize by se ocitla v jiné rovině. Nicméně problémy obou zemí se významně liší.

Hlavní ekonom Bayern LB Jürgen Pfister v rozhovoru pro Deusche Welle konstatoval, že Itálie se na rozdíl od Španělska nemusí vyrovnávat s realitní bublinou, problém není v bankovním sektoru, ale je způsoben klesajícím výstupem ekonomiky. A ten je výsledkem úsporné politiky premiéra Montiho. Itálie cílí na 2% deficit, zatímco Španělsko se blíží 6,5%.

Italská ekonomika je konkurenceschopnější než španělská a má rozvinutější průmyslovou infrastrukturu.

A pokud Italové nedokážou své problémy řešit sami? Pak má eurozóna ještě větší problém, protože nejsou k dispozici prostředky postačující k záchraně Itálie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8098

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2012