Pomoc španělským bankám patrně přinese jen krátkou úlevu

11. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Eurozóna poskytla Španělsku finanční pomoc pro jeho zadlužené banky, aby předešla hrozbě runu, pokud se znovu vyostří řecká krize. Jenže úleva pro Madrid a euro může být pouze krátkodobá.

Po týdnech trvání na tom, že Španělsko nepotřebuje pomoc pro banky ochromené realitní bublinou, byl premiér Mariano Rajoy nucen přiznat, že se bez pooci neobejde. Dostal od zemí eurozóny více než 100 miliard euro pro záchranný bankovní fond, což je výrazně více, než navrhoval audit MMF a existuje tedy rezerva, která by měla ujistit investory, že jsou jejich vklady v bezpečí.

Jenomže poslední čára v písku narýsovaná po finanční pomoci pro Řecko, Irsko a Portugalsko v roce 2010, může být spláchnuta už příští neděli rozhněvanými řeckými voliči. A z toho může na trhu vzniknout zmatek, který zasáhne nejprve Španělsko a Itálii.

Konzervativec Rajoy tvrdí, že jeho úsporná politika zachránila Španělsko před nutností žádat o pomoc s financováním veřejného dluhu, nicméně někteří analytici poukazují na nárůst zadluženosti a tvrdí, že pomoc bankám je stejně pouze předehrou pro pomoc pro stát.

Hlavní ekonom banky Unicredit Erik Nielsen tvrdí, že jakmile byly banky rekapitalizovány, v zásadě se zaměřily na slabiny, tj. účty bank, regiony a strukturální slabiny. Jiní si však nejsou tak jisti a tvrdí, že finační břemeno nakonec dopadne na španělské daňové poplatníky a oznámení o finační pomoci pro španělské banky může být pouze prvním krokem k vytlačení Španělska z trhů s dluhopisy. Země je v recesi, trpí obrovskou nezaměstnaností a zatím má pouze 58% prostředků nutných k financování veřejného dluhu.

Vláda musí ještě do konce roku refinancovat 47,8 miliardy euro splatných dluhopisů a regiony dalších 15,7 miliardy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6712

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2012