Španělsko: Jednejte rychle, nebo zlikvidujete euro

7. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Španělsko varuje Evropu, že se jednotná evropská měna rozloží, pokud se její vedoucí představitelé rychle nerozhodnout centralizovat rozpočtovou a daňovou poliitku v eurozóně a neschválí strategii, v jejímž rámci by všechny státy sdílely odpovědnost za selhávající banky.

Španělská vláda hněvivě odmítla nátlak, aby přijala záchranný balíček. Španělský premiér Mariano Rajoy poukázal na to, že Španělsko žádný záchranný balíček nepotřebuje. Rajoy požaduje, aby Evropská unie zachránila banky v jeho zemi a odmítá ponížení spojené s žádostí o záchranu jeho země před krachem.

Postoj španělské vlády spočívá v tom, že hlavním problémem je selhání Evropské unie. Ta nedala trhům najevo, že bude euro bráněno za všech okolností.

Summit v Bruselu koncem června by to měl napravit - vytvořením bankovní a finanční unie v eurozóně. Bez tohoto kroku dojde podle Španělska k likvidaci eura do několika měsíců.

Španělská vláda zastává názor, že Španělsko, čtvrtá největší ekonomika eurozóny je příliš velká na finanční záchranu a důsledkem odevzdání Španělska na pospas trhům bez příslibu podstatných evropských reforem bude znamenat, že evropská měna nepřežije.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9315

Diskuse

Obsah vydání | 8. 6. 2012