Korespondence s Unabomberem

23. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Pojednání "Průmyslová společnost a její budoucnost" tvrdí, že moderní technologie omezila svobodu, zruinovala prostředí a způsobila nepopsatelné lidské utrpení. Lidé jsou vystaveni nadměrnému stresu a sociální kontrole. Lidstvo, píše autor, je na křižovatce - a můžeme buď otočit kolo dějin nazpět ke šťastnějším, primitivnějším časům, nebo čelit destrukci.

Autor byl příležitostně chválen za pochopení nepředvídaných důsledků technologie pro moderní život. Kevin Kelly, spoluzakladatel magazínu Wired, který i když s autorovými závěry nesouhlasí, věnoval ve své poslední knize těmto myšlenkám kapitolu, nazývá toto pojednání "jednou z nejpronikavějších analýz" technologických systémů, jakou kdy četl.

Jenže manifest o pětatřiceti tisících slovech publikovaný v září 1995 byl ponejvíce zavrhován coby pouhá tiráda.

To proto, že autorem je Ted Kaczynski známý též jako Unabomber, který takřka dvacet let terorizoval akademiky dopisovými bombami, jež tři lidi usmrtily a třiadvacet zranily. Jeho požadavek přijatý úřady v naději, že umožní odhalit pachatele, zněl: Zveřejnění manifestu ve velkém deníku. V září 1995 byl manifest otištěn v New York Times a Washington Postu. Několik měsíců na to byl Unabomber zatčen a odsouzen. U příležitosti jeho sedmdesátin publikoval server The Chronicle of Higher Education rozsáhlý článek věnovaný korespondenci mezi Unabomberem umístěným v coloradské věznici a filosofem Davidem F. Skrbinou z University of Michigan.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7629

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2012