Vítám prohlášení Richarda Dolejše

22. 5. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Ačkoli mám spíše pocit, že nedávno zveřejněné stanovisko Richarda Dolejše k obnově důvěry ve středočeskou ČSSD je spíše motivováno nevraživostí k Milanovi Urbanovi než skutečnou snahou o důvěryhodnost ČSSD, přesto ho velmi vítám. Je to pravý opak toho, co navrhuje pan Kunštek, totiž aby se strana semkla za svými členy, kteří jsou spojeni s různými skandály (pro Kunšteka je to skandál Davida Ratha) a bojovala za ně "pravda nepravda" tak, jako se ve válce bojuje za ty "své" proti těm "druhým". Toto vrcholně mafiánské pojetí politiky pana Kunšteka, kdy jde v politice o boj klanů jaksi na život a na smrt, v rámci práva válečného a bez ohledu na občany a jejich zájmy, lze jednoznačně vyčíst z těchto jeho zcela neuvěřitelných slov:

"Jedním z úkolů veřejné moci je obrana suverenity státu a jeho občanů -- mimo jiné v případě napadení jiným státem. Umí si proboha někdo představit, jak by dnešní sociální demokraté bránili naši zemi v případě vojenského napadení, když neumí bránit ani svého kolegu? Zřejmě by prohlásili, že agresor má pravdu a okupace naší země je oprávněná. Těmto lidem není možno svěřit moc."

Proto o to více vítám, že Richard Dolejš rozpoutává vnitrostranickou debatu o tom, kdo za co může. Cituji z jeho prohlášení:

"Svou osobní politickou odpovědnost spatřuji v tom, že jsem věřil a podporoval do funkcí například Davida Ratha, Milana Urbana a Jiřího Havlíčka. Nechci opakovat tuto chybu, a proto je pro mě z hlediska potřebné očisty středočeské ČSSD nepřijatelné, aby Milan Urban, prokazatelně napojený na energetické a průmyslové lobbisty, byl v čele očistného procesu krajské organizace. To by byl vrchol cynismu a podvod na voličích."

ČSSD je jistě strana, která díky Zemanově opoziční smlouvě vstoupila hned v první své polistopadové vládě do koryta brutálního porušení předvolebních slibů, do koryta korupce a podpory ekonomické kriminality. Slibovala ve volbách 1998 vyšetření privatizačních zločinů, spojených s ODS, ale po volbách s toutéž ODS a s týmž Klausem uzavřela opoziční smlouvu. Po dalších volbách v roce 2002 zase velmi brzy odstranila Vladimíra Špidlu, který volby vyhrál a byl určitým garantem nové důvěryhodnosti ČSSD po Zemanově éře, a nahradila ho Stanislavem Grossem a potom Jiřím Paroubkem.

Kdo si už moc nepamatuje, co ti dva jsou zač, nechť si klikne na níže uvedené odkazy. Je jasné, že taková strana musí svou opoziční roli využít k hluboké transformaci, nemá-li po příštích volbách do Sněmovny selhat, jako už selhala dvakrát. Je smutné, že až případ Davida Ratha spouští něco, co vzdáleně připomíná začátek vnitrostranické očisty. ČSSD potřebuje nikoli soudržnost, to by ji přivedlo k mafiánskému osudu ODS, která už definitivně prorostla rakovinou korupce a z metastáze dělá svou přednost (Drobil je stále nejen členem, ale i místopředsedou ODS). ČSSD potřebuje vnitřní rozkol, hluboký řez, vyjmutí všech rakovinných ložisek a nesmírnou péči o důvěryhodnost a životaschopnost zbylého organismu. To bylo ovšem zřejmé už dávno.

Po pádu Jiřího Paroubka se dokonce otevřela šance to udělat, ale duo Sobotka-Hašek nic takového nedokázalo. On by ostatně asi jako jeden z prvních měl se studem odejít Michal Hašek za svůj groteskní titul ze slovenského maloměsta (http://blisty.cz/art/57651.html). Místo toho ČSSD nominuje jednoho z mála opravdu důvěryhodných lidí ve své straně, kteří jsou zároveň vlivní a schopní, a tedy nebezpeční mafiánům, totiž Jiřího Dienstbiera ml., do role prezidenta republiky, která je politicky zcela impotentní a bezvýznamná. Nominace Dienstbiera jako prezidentského kandidáta se v mých očích rovná odstranění Dienstbiera na smetiště dějin.

Proč na to on sám přistoupil? Podle mne ztratil důvěru v očistu ČSSD. Ostatně v Praze ČSSD udělala koalici s ODS i přes jeho protesty. Tam asi pochopil, že to je, lidově řečeno, "jedna pakáž". Je ale zajímavé, že se ho -- aspoň podle mého vědomí -- nikdo z novinářů zatím nezeptal, proč kandidaturou na prezidenta dává najevo rezignaci na stranickou politiku a očistu ČSSD. Navíc v tak mladém věku!

Článek pana Kunšteka: ZDE

Vyjádření Richarda Dolejše: ZDE

Stanislav Gross a jeho zázračné zbohatnutí: ZDE

Jedno z typických vystoupení dnes již bývalého sociálního demokrata Paroubka ZDE

Pamětihodná slova Pavla Drobila, místopředsedy ODS, která vyzrazují podstatu českého politického systému: ZDE

0
Vytisknout
9510

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2012