Chválím zásahy proti motorkářům v beskydských lesích

22. 5. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Velice chválím Lesy ČR, které se rozhodly v Beskydech skoncovat s nesnesitelnou situací v českých lesích, které plundrují zločinní motoristé. Motorista (automobilista, motorkář či čtyřkolkář) porušuje hned několik zákonů České republiky, pokud vjede do lesa:

Zákon č. 289/1995 Sb. o lesích: v paragrafu 53 zakazuje vjezd a stání motorových vozidel v lesních porostech i na účelových lesních komunikacích, dále ve stejném paragrafu zakazuje rušit v lese klid a ticho nadměrným hlukem.

Zákon č. 449/2001 Sb. o myslivosti v paragrafu 9 zakazuje plašit zvěř, rušit ji při hnízdění a kladení mláďat, a to i hlukem a pojezdem motorovými vozidly.

Zákon č. 140/1961 Sb. trestní zákon upravuje v § 257 poškozování cizí věci a v § 258 zneužívání vlastnictví.

Kromě toho motorová vozidla prostě nepatří do rekreačních oblastí, kde má být ticho, čisté ovzduší a bezpečno pro hrající si malé děti. Motorová vozidla v lesích představují vážné nebezpečí, jak shrnuje Jiří Silvestr z Lesů ČR pro Moravskoslezský deník: "V lesích přestává být bezpečno. To, co se v našich lesích odehrává, nejsme schopni vlastními silami zvládnout. Ti lidé ohrožují nejen sami sebe, ale také své okolí, například turisty na stezkách, po kterých se motorky a čtyřkolky vesele prohánějí."

Lesy ČR se proto rozhodly uspořádat ve spolupráci s Policií ČR akci, při které odhalili šedesát porušení zákona. A nejednalo se pouze o zakázaný vjezd do lesa (chtěl bych upozornit, že motorová vozidla nesmí v lese ani stát!, nesmí tam prostě vůbec vjet), nýbrž také o chycené zloděje dřeva. V lese se také proháněli lidé, kteří mají zákaz řízení, tedy lidé, u kterých bylo shledáno, že jejich jízda po normální silnici by ohrožovala druhé, a tak jim byl sebrán řidičský průkaz. Takoví se pak prohánějí protizákonně po lesích, kde ohrožují rodiny s dětmi. Cituji:

"Uprchnout se pokusili i dva motorkáři, kteří obrátili své rychlé stroje a vyrazili na divokou jízdu mezi stromy. Netušili, že ze vzduchu vše sleduje vrtulník a policisté společně s lesníky mají dostatek lidí i techniky na to, aby je "dostali". Záhy vyšlo najevo, že motorkáři mají zákaz řízení. Čeká je obvinění z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí. Hrozí jim až tři roky vězení."

Jde tedy vidět, že veřejná moc není proti zločinným motoristům bezmocná, pokud je tu opravdová vůle. Takové akce by se měly dít všude a opakovaně. V krnovských lesích zatím bojuji sám a fotím zločinné motoristy a posílám jejich fotky na Policii ČR, která si je předvolává v rámci přestupkového řízení. Kdyby ovšem město chtělo a opravdu se staralo své lesy, již dávno by uspořádalo podobnou akci, jako byla ta v Beskydech, s podobnými výsledky. Já aspoň potkávám motoristy sice mnohem méně často, než jsem je začal fotit, ale přece jenom pořád ještě příliš často. V příloze posílám fotku motorkáře, kterého jsem vyfotil v neděli kolem 14:30 na modré značce směrem k Hubertce. SPZ motorky je krásně čitelná: 5T 0627. Věc jsem předal jako obvykle Policii ČR.

Lesní šílenci na motorkách se ocitli v roli štvané zvěře

0
Vytisknout
10934

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2012