Summit NATO v Chicagu ochromil spor mezi USA a Pákistánem

21. 5. 2012

čas čtení 2 minuty

Spor mezi USA a Pákistánem o zásobovací trasy do Afghánistánu hrozí zastínit summit NATO v Chicagu. Obě strany se nedokážou dohodnout ohledně pákistánských podmínek pro znovuotevření koridorů uzavřených po amerických náletech, jež usmrtily několik pákistánských vojáků. Jakkoliv Rusko spolupracuje při zásobování afghánských operací NATO, samo o sobě to kapacitně nestačí a trasy vedoucí přes Pákistán mají tedy pro pokračování operací strategický význam.

Summit dnes pokračuje druhým dnem a hlavním bodem agendy je stahování z Afghánistánu. Francie přitom trvá na tom, že své jednotky stáhne již do konce tohoto roku - nový prezident Francois Hollande řekl AFP, že tato záležitost nebude předmětem vyjednávání, "protože to je otázka francouzské svrchovanosti".

Předání moci afghánským úřadům má být dokončeno v roce 2014, ale lídři několika zemí NATO jsou pod rostoucím domácím tlakem, aby jednotky stáhli před tímto termínem.

Summitu v Chicagu se účastní více než padesát světových lídrů, vedle představitelů osmadvaceti členských zemí jde například o afghánského prezidenta Karzaje a pákistánského prezidenta Asífa Alího Zardárího.

Druhý zmiňovaný byl Američany pozván s nadějí, že zde podepíše smlouvu o znovuotevření pákistánsko-afghánské hranice pro americké zásobovací konvoje. Strategicky důležitá trasa byla přerušena v listopadu poté, co nálet Američanů na pohraniční stanoviště usmrtil několik pákistánských vojáků.

Pákistán však požaduje veřejnou omluvu za zabití svých vojáků, přehodnocení politiky amerických bezpilotních útoků na pákistánském území a zvýšení tranzitního poplatku z 250 dolarů za vozidlo na 5 000 dolarů. Podle amerického ministra obrany Leona Panetty není pravděpodobné, že by USA se zvýšením poplatku souhlasily.

Summit NATO doprovázejí veřejné protesty organizované hnutím Occupy. Prozatím bylo zatčeno více než dvacet osob. Devět aktivistů bylo již ve středu při ozbrojeném policejním zásahu ve čtvrti Bridgeport zadrženo na 48 hodin. Poté bylo šest z nich propuštěno bez obvinění, ale tři jsou obviněni z podpory terorismu, držení výbušnin, zápalných zařízení a ze spiknutí. Státní advokátní komora postup úřadů odsoudila jako "terorizování aktivistů a ohrožování jejich práva protestovat".

Obviněnými aktivisty jsou Jared Chase, Brent Beterly a Brian Jacob Church.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9766

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2012