Srbsko zvolilo ultranacionalistického prezidenta

21. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Naděje Srbska na rychlou integraci do Evropské unie dostaly vážnou ránu. Při volbách v Srbsku přišel o prezidentskou funkci dosavadní prozápadní prezident Boris Tadič a voliči proti očekávání hlasovali pro Tomislava Nikoliče, známého svými extremně nacionalistickými postoji. Nikolič zvítězil nad Tadičem asi o dva nebo tři procentní body. Srbsko to zřejmě odsoudilo k období ochromené politiky, protože ultrapravicový prezident bude muset pracovat s levostředovou vládou. Výsledky parlamentních voleb před čtrnácti dny byly nerozhodné.

Nikolič, známý jako funebrák protože provozoval v Srbsku pohřební společnost, byl v minulosti čelným představitelem Srbské radikální strany, kterou založil Vojislav Šešelj, válečný magnát z války v devadesátých letech, který je nyní před soudem pro válečné zločiny v Haagu.

Během války v devadesátých letech podporoval Nikolič vytvoření Velkého Srbska, tedy dobytí a začlenění velkých částí Chorvatska a Bosny do Srbska. V poslední době však zmírnil své postoje a tvrdí, že je pro Evropskou unii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8075

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2012