CO SI MYSLÍTE DNES?

Co si myslíte o dnešní ČR v porovnání s Československem před rokem 1989?

21. 5. 2012

čas čtení 3 minuty

On minulé neděle 20. května 2012 odpovědělo na náš dotazník 5857 čtenářů. Děkujeme a prosíme ty, kdo ještě dotazník nevyplnili, aby to třeba taky udělali! Jan Čulík

Vážení čtenáři,

přesně před dvěma lety jsme uspořádali podrobný průzkum veřejného mínění. Požádali jsme čtenáře, aby vyjádřili svůj názor ohledně toho, co si myslí o dnešním režimu v České republcie v porovnání s režimem existujícím před rokem 1989.

Chtěli bychom nyní průzkum provést znovu, abychom určili, zda došlo za poslední dva roky ve vašich názorech k nějakému posunu.

Byli bychom vám velmi vděčni, kdybyste dotazník vyplnili znovu, ale pozor, je dlouhý a budete na to potřebovat něco kolem hodiny.

Struktura dotazníku zůstává stejná, a tedy i instrukce, které jsme zveřejnili dne 20. května 2010:

Děkujeme.

redakce BL

Dotazník je ZDE

Zaujal nás stručný průzkum veřejného mínění z letošního ledna, který tehdy provedla agentura STEM. Podle ní si prý myslí 87 procent českého obyvatelstva, že "Mezi současnými českými politiky a politiky z komunistické éry není rozdíl". Může to být skutečně pravda?

Rozhodli jsme se zjistit podrobným průzkumem, co si lidé skutečně myslí o dnešním režimu v porovnání s dobou před rokem 1989. Ve spolupráci s jedním britským a jediným českým sociologem jsme připravili podrobný elektronický dotazník a byli bychom vám velmi vděčni, kdybyste nám ho vyplnili. Chceme se dovědět, jaké jsou vaše skutečné názory a co je jejich motivací. Dotazník vznikl tak, že jsme provedli předběžný průzkum o tom, co si lidé myslí, na základě vzorku asi 40 osob, a na základě jejich odpovědí byly zformulovány naše dnešní otázky.

Výsledky našeho elektronického průzkumu zveřejníme česky i anglicky, na Západě v akademických publikacích.

Velká prosba: Dotazník je opravdu podrobný a k jeho vyplnění budete pravděpodobně potřebovat více než půl hodiny, zřejmě asi tak 45 minut. Nicméně se domníváme, že je velmi důležitý a pevně doufáme, že si k jeho pozornému vyplnění naleznete pro nás trpělivost i čas.

Dotazník má dvě části: První z nich se týká vašich názorů na dnešní dobu a na dobu před rokem 1989. Druhá část se skládá z - obecných - sociodemografických dotazů na vaše postavení ve společnosti: ta by nám měla poskytnout informace, kdo na dotazník odpověděl. Veškeré odpovědi jsou ANONYMNÍ. Neshromažďujeme žádné osobní údaje respondentů. Prosíme vás, abyste vyplnili dotazník CELÝ. Kdo nevyplní kompletně i druhou, sociodemograficky identifikující část, namáhal se zbytečně, neboť jeho názory nebude možno do výsledku zahrnout.

Předem vám mnohokrát děkujeme za vaši pomoc, za vaši trpělivost při vyplňování dotazníku a za váš čas.

Těšíme se na vaše odpovědi.
Jan Čulík, šéfredaktor

0
Vytisknout
16330

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2012