BRITÁNIE:

Cameron odmítl nově vyšetřovat případ atentátu v Lockerbie

21. 5. 2012

čas čtení 2 minuty

Britský konzervativní premiér David Cameron odmítl možnost nového britského vyšetřování odsouzení Abdelbaseta al Midžráhího za údajnou účast na leteckém atentátu na letadlo společnosti Pan Am nad Lockerbie. Řekl, že soudní proces byl proveden profesionálně a "úmrtí Midžráhího by mělo být příležiotstí ke vzpomínce na 270 osob, které zemřely při tomto děsivém teroristickém útoku."

Skotský premiér Alex Salmond, jehož vláda v roce 2009 Midžráhího propustila z humanitárních důvodů, však poukázal na to, že je to na Midžráhího příbuzných, kteří vždycky zdůrazňovali, že byl nevinen, zda chtějí zahájit nové vyšetřování.

42 celebrit podepsalo společné prohlášení nazvané Spravedlnost pro Midžráhího. Mezi nimi je jihoafrický arcibiskup Desmond Tutu, bývalá slavná válečná korespondenta BBC Kate Adie, šéfredaktor satirického čtrnáctideníků Private Eye Ian Hislop, kardinál Keith O'Brian, nejvýznamnější skotský katolík a profesor Noam Chomsky. Signatáři požadují nezávislé vyšetřování odsouzení Midžráhího. Jeho stíhání bylo založeno na "fantastické historice", která nebyla podložena přímými ani forenzními důkazy, tvrdí signatáři.

Tři soudci, kteří Midžráhího v Holdadsku r. 2001 odsoudili, byli pod "obrovským nátlakem", aby ho shledali vinným. Případ byl děravý jako řešeto. Máme obvinění klíčových svědků, kteří dostali úplatky, aby svědčili proti Midžráhímu, existuje množství vážných otázek ohledně hmotných důkazů. Je velmi pravděpodobné, že klíčový fragment tištěných obvodů z bomby byl zfalšován, zdiskreditovaní forenzní vědci svědčili pro žalobce, klíčoví svědci po procesu své svědectví odvolali a existovalo množství klíčových důkazů o nevině, které byly skryty před obhajobou.

V Lybii není příliš velký zájem o případné otevření věci Midžráhí. Midžráhí jako Kaddáfího tajný policista je považován za symbol minulého režimu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8624

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2012