To, co říkáme, není to, co děláme

21. 5. 2012 / Lubomír Molnár

čas čtení 1 minuta

Nedělní vydání španělského deníku El País (20.5. str 20-21) zveřejnilo rozhovor s ministrem obrany Pedrem Morenésem před zasedáním NATO v Chicagu. Třiašedesátiletý ministr přišel do vládní funkce z vojenského průmyslu. K tématu setrvání španělských vojáků v Afghánistánu došlo i na následující otázku a odpověď.

Otázka: "Nový francouzský prezident oznámil, že tento rok vyvede své bojové jednotky..."

Odpověď: "Sám jste to specifikoval -- bojové jednotky. Obecně platí, že jednotky jsou bojové, i když mohou plnit i jiné úkoly... Za pět měsíců co jsem na ministerstvu se odehrála prohlášení ve Francii, v Austrálii, dokonce i v samotných Spojených státech. Když jsem se zeptal Rasmussena (generální tajemník aliance) na takováto prohlášení, tak mi odpověděl: "Jedna věc je, co se říká, a druhá, co se dělá". No tak uvidíme."

Mysleli jsme si to už dávno, že NATO nedělá to, co říká, a to co dělá, neřekne. Teď nám to generální tajemník NATO prostřednictvím prostoduchého ministra jenom potvrdil. Bezelstná upřímnost ministra zjevně nezběhlého ve styku s médii čtenáře jistě potěší. Za to tajemník Rasmussen už toho milému ministrovi moc nepoví.

0
Vytisknout
11208

Diskuse

Obsah vydání | 23. 5. 2012