Hollande a Merkelová "asi dovolí Řecku úlevy"

16. 5. 2012

čas čtení 2 minuty

Mnoho komentátorů usoudilo, že první setkání mezi francouzským prezidentem Hollandem a německou kancléřkou Merkelovou bylo chladné. Oba politikové zdůraznili, že si přejí, aby Řecko zůstalo v eurozóně, Hollande zvlášť podtrhl, že si přeje, aby eurozóna změnila směr a přijala strategii založenou na růstu. Dodal, že chce, aby Evropa předložila své nápady o tom, jak stimulovat růst, do konce června.

Merkelová zdůraznila, že Řecko musí splnit svou dohodu ohledně umořování dluhů.

Hollande řekl: "Je mým přáním, aby Řecko zůstalo v eurozóně, ale musíme mu umožnit, aby nalezlo řešení pro své problémy." Merkelová dodala, že si ráda vyslechne další nápady ohledně podpory růstu, buď od Řecka, anebo my je můžeme navrhnout jim, jestli budou chtít." Hollande pokračoval: "Musíme být schopni říci Řecku, že Evropa je ochotna podporovat další opatření pro podporu růstu, aby se do Řecka vrátil růst."

Mattieu von Rohr, šéf pařížského byra týdeníku Der Spiegel, uvedl: "Merkelová neřekla nic, když Hollande před ní použil neslušné slovo "znovu vyjednání dohody", ale pak se podivně usmála."

Faisal Islám, ekonomický editor Channel Four News, poslal tweet, že jeho dojem z tiskové konference je takový, že Hollandová a Merkelová udělají vůči Řecku určité ústupky. Už se přestalo mluvit o "plné realizaci dohody".

Zdálo se, že psychologickou výhodu při setkání v Berlíně měl Hollande, píše reportérka deníku Guardian Kate Connolly. Ten přijel do Berlína s čerstvým novým mandátem odklonit Evropu od politiky tvrdošíjných škrtů a směrem k důrazu na růst. Merkelové je nyní v Evropě značeně izolovaná a také má šok z překvapivé porážky jejích konzervativců v regionálních volbách, což může naznačovat, jak to s ní dopadne příští rok při federálních volbách. Avšak po sedmi letech v úřadě má vysokou popularitu, především v důsledku toho, jak se postavila vůči evropské krizi.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
8702

Diskuse

Obsah vydání | 18. 5. 2012