Evropu čeká osudových 48 hodin

14. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Evropu čeká 48 hodin, které rozhodnou o tom, zda Německo a Francie dosáhnou dohody zamezující dalšímu nárůstu pesimismu. Ten zpochybňuje přežití jednotné evropské měny v její současné podobě.

Evropští ministři financí se dnes sejdou v Bruselu a patrně budou diskutovat o reakcích na politickou paralýzu v Řecku a vyostřující se krizi ve Španělsku. Pozornost se ovšem soustřeďuje na nového francouzského prezidenta Françoise Hollandeho, který v úterý krátce po inauguraci míří na první osobní schůzku s kancléřkou Merkelovou.

Hollande je novým evropským zastáncem prorůstové politiky a vymezuje se proti Merkelové, která coby řešení evropské krize prosazuje úspory. Merkelová, která se ocitá ve stále větší izolaci, v neděli utrpěla významnou porážku, když její křesťanští demokraté propadli ve volbách v Severním Porýní-Vestfálsku.

Nesouhlas voličů, protesty a politická paralýza prohlubují nejistotu o budoucí podobě Evropy a zpochybňují přežití projektu jednotné měny v její současné podobě (tj. společné struktury zahrnující sedmnáct zemí).

Masové protesty a drobné potyčky ve Španělsku, politický pat v Řecku, zásadně důležité zemské volby v Německu a rostoucí nepřátelství vůči EU v Nizozemsku přispěly ke krizi završující více než dvouletou finanční paniku a obtížná jednání o tom, jak zachránit euro.

Hollande letí do Berlína v úterý s psychologickou výhodou, protože má relativně silný mandát, jenž změnil situaci v evropské politice. Naopak Merkelová má za sebou sérii porážek završenou historicky nejhorším výsledkem CDU v Severním Porýní-Vestfálsku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
15593

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2012