Email Britským listům

"Podejte si s Idnes.cz a Romea.cz ruku hovada. Aby vás rakovina chytla!"

13. 5. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Některým čtenářům se nelíbí, že vyšlo najevo, že okolnosti útoku na patnáctiletého mladíka z Břeclavi zřejmě nejsou jisté a že není ani jisté, že útočníci byli Romové. Dostali jsme asi dvacet protestů výše zmíněného rázu. Mnozí jedinci v české společnosti zjevně vnímají útok na mladíka v Břeclavi jako součást války mezi dvěma etniky, romským a českým, a hrubě se jim nelíbí, když se upozorní, že okolnosti toho útoku jsou zřejmě nejisté.

Někteří čtenáři bohužel vůbec nejsou schopni pochopit, že Britské listy nehájí romské etnikum jako celek. Britské listy se snaží upozorňovat na to, že v civilizované společnosti se nepřipisují jednotlivcem spáchané trestné činy celému etniku, ať je třeba české, nebo romské nebo židovské. E-maily typu "vy nadržujete Romům, vy svině" naprosto nechápou, že soudně i civilizačně platí individuální odpovědnost a že vnímat trestné činy jako součást rasové války patří kamsi do nacistické éry.

Zjevně někteří čtenáři mají dvojí metr. Kdyby bylo zpočátku jasné, že na mladíka v Břeclavi zaútočili bílí Češi, nevadila by jim zpráva, že okolnosti útoku jsou nejisté. Protože existuje fáma, že útočníci byli Romové, která vyvolala v ČR vlnu rasové nenávisti, v médiích i jinde, některým čtenářům se nelíbí, že nejistota nyní zpochybňuje tento stereotyp.

A Romům se měří jiným metrem než bílým Čechům. Jeden čtenář naznačil, že zabití člověka kuší není takový problém, protože ten "Rom byl asi zloděj". Možná, neprokázaná vina spolu s etnickou příslušností zjevně stačí tomuto člověku k ospravedlnění popravy - o nepřiměřenosti trestu smrti pro "zloděje" ani nemluvě.

0
Vytisknout
10493

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2012