Telefonování z mobilu ze zahraničí ještě více zlevní

11. 5. 2012

čas čtení 2 minuty

Od července 2012 poklesnou ceny telefonování mobilem ze zahraničí i přenosu dat na úroveň domácích cen.

Evropská unie zavádí cenový strop 15 Kč na přenos dat ze zahraničí, nebude tedy už možné, jak nedávno napsala IDnes, aby lidem za to vznikaly desetitisícové účty

Rozhodlo o tom hlasování Evropského parlamentu. Je to dalším krokem Evropské komise, která chce snížit rozdíly mezi domácími a zahraničními (roaming) cenami telefonování a přenosu dat mobilním telefonem do roku 2015 na nulu.

V Británii poklesne cena telefonního hovoru ze zahraničí z 30 pencí (10 Kč) za minutu na 24 pencí (8 Kč) za minutu a cena esemesky poslané ze zahraničí na 7 pencí (2,30 Kč).

Celkově poklesly zahraniční ceny telefonování mobilem od začátku kampaně EU v roce 2007 o 75 procent, uvedla Evropská komise.

Komisařka EU pro digitální záležitosti Neellie Kroes uvedla: "Tím, že jsme uvalili cenový strop na přenos dat, vytvořili jsme zahraniční mobilní trh pro generaci vlastnící inteligentní telefony (smart phones). Kromě toho, jsme skoncovali se zlodějnou, s níž se setkal každý, kdo použil svůj telefon v zahraničí."

Mary Honeyballová, labouristická poslankyně Evropského parlamentu za Londýn, zdůraznila: "Tyto poplatky byly naprosto neospravedlnitelné a konečně jsme teď měli možnost zasáhnout a zavést rozumné ceny, které dovolují normálním tvrdě pracujícím lidem, aby používali v zahraničí svého mobilního telefonu."

Podle této dohody cenový strop 50 pencí (15 Kč) ochraňuje držitele mobilních telefonů před tím, aby si náhodně vytvořili obrovské účty za přenos dat, pokud nechají náhodou v zahraničí na svém smart phonu zapnutý přenos dat.

Server IDnes nedávno publikoval článek, podle něhož se stávají Češi v zahraničí, kteří vlastní inteligentní telefony, obětí účtů až desetitisíců korun za to, že nevypnuli na mobilu v zahraničí automatický přenos dat. Podle serveru IDnes se s tím "nedá nic dělat", protože je "odpovědností každého zákazníka" si přenos dat, nastavený na smart phonu automaticky, vypnout. Evropská unie má zjevně trochu jinou etiku než IDnes a ve věci zasáhla účinně ve prospěch zákazníka.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7708

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2012