Rusko hrozí "preemptivním" útokem proti americkému protiraketovému štítu

4. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Náčelník ruského generálního štábu Nikolaj Makarov ve čtvrtek údajně varoval, že jeho země je připravena použít "preemptivně deesruktivní sílu", aby zastavila pokus USA vytvořit evropský protiraketový systém.

Tuto poznámku Makarov přednesl, když jiný ruský představitel řekl, že mezinárodní rozhovory o evropské protiraketové obraně se blíží mrtvému bodu, ačkoliv NATO zůstává optimistické a věří, že dohody bude dosaženo. Informovala o tom BBC.

Washington tvrdí, že protiraketový systém, který by měl být dokončen zhruba v roc 2020, je namířen proti potenciální hrozbě z Íránu. Moskva však říká, že systém podkopává ruský potenciál jaderného odstrašení, protože by Západ touto cestou získal také schopnost sestřelovat startující ruské strategické rakety.

Podle Makarova by zhoršení situace vedlo k tomu, že bude přijato "rozhodnutí použít preemptivně destruktivní sílu", informuje BBC.

Rusko má v úmyslu vylepšit své obranné kapacity, aby mohlo čelit případné hrozbě, informovala stanice Russia Today.

"Rozmístění nových ofenzívních zbraní v jižním a jihozápadním Rusku... včetně raket Iskander v Kaliningradské oblasti umožňuje zničit infrastrukturu evropské protiraketové obrany," řekl Makarov.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12346

Diskuse

Obsah vydání | 18. 12. 2013