Pohlednice pro Romana Smetanu

3. 5. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 1 minuta

Roman Smetana, který se po skončení protivládní demonstrace konané dne 21. dubna dobrovolně vydal policii, čeká ve vazební věznici Praha Pankrác na rozhodnutí ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila ve věci podání stížnosti pro porušení zákona. Podle dostupných informací podalo podnět ke stížnosti v této věci více než třicet fyzických osob. Jedním z posledních takových podnětů je podání Českého helsinského výboru.

Přátelé Romana Smetany zastávají názor, že jmenovaný žádný trestný čin nespáchal a v případě solidarity s ním tedy nejde o schvalování takového činu ve smyslu trestního zákona.

Svoboda a demokracie se neměří slovy, ale činy. Činy Romana Smetany spočívaly ve vyjádření svobodného názoru a rozhodnutí soudkyně Langerové proto pokládáme za podjaté, nedemokratické a protiprávní.

Pan Smetana má tisíce sympatizantů, z nichž někteří by byli dokonce ochotni si "odsedět" i trest, k němuž byl nespravedlivě odsouzen. Každý, kdo někdy byl v kriminále, také ví jak důležitá je solidarita, jak potěší každý řádek zvenčí. V dané chvíli můžeme svou solidaritu projevit velmi jednoduchým způsobem: poslat vězni pohlednici svého města s osobním vzkazem.

Psát mu lze na adresu Roman Smetana, nar. 6. ledna 1982, Soudní 988/1 , 140 57 Praha

Přátelé Romana Smetany věří, že si vězeň Smetana bude moci udělat z pohlednic mapu celé republiky. Jen na ministrovi Pospíšilovi přitom záleží, zda tak bude moci učinit doma, nebo ve své cele.

0
Vytisknout
8878

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2012