Na 1. máje zasáhla Evropu vlna protestů proti škrtům

2. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Na prvního máje demonstrovali po celé Evropě lidé proti nezaměstnanosti a vládním škrtům.

Více než dva roky po vzniku evropské dluhové krize po celém kontinentě jsou lidé frustrováni vládními škrty. Pozitivní důsledky vládních škrtů se stále nedostavují.

Ve Španělsku trpícím nejvyšší nezaměstnaností v průmyslovém světě (24,4%) zorganizovaly hlavní odborové centrály protesty ve zhruba osmdesáti městech. Na madridském náměstí Neptuno se shromáždily desetitisíce lidí nespokojených s vysokou nezaměstnaností a změnami v zákoníku práce, které zjednodušují propouštění. Protestovaly také proti škrtům ve zdravotnictví a ve školství.

Tisíce lidí se také shromáždily v Athénách, Soluni a ostatních řeckých městech, pět dnů před všeobecnými volbami. Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že se Řekové v důsledku vládních škrtů odklánějí od hlavních politických stran.

V Moskvě se konal více než statisícový prvomájový průvod v sovětském stylu. Účastnili se ho Medveděv i Putin.

Po celém Polsku a v Praze lidé protestovali proti nezaměstnanosti, bezdomovectví a ideologicky motivovaným škrtům. Ve Vídni demonstrovalo asi 100 000 stoupenců sociálnědemokratické strany. Požadovali lepší vzdělání a spravedlivější rozdělování bohatství.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9854

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2012