Výměna vlády nestačí

30. 4. 2012 / Emil Ruml

čas čtení 2 minuty

Ve čtvrtek projednali senátoři návrh zákona, kterým se měla změnit ústava a jeho schválení mělo vést k omezení dnes "bezbřehé" imunity poslanců, senátorů a soudců Ústavního soudu jen na dobu mandátu.

Jak jednání probíhalo, je možné zjistit například pomocí stenozáznamu na webové stránce senátu.

Hodné doporučení jsou vystoupení "dojatého" pana Kubery, "nevinného" pana Čunka, "revolucí požraného" pana Drymla i pana Töpfera, který se v intencích jeho slov nemůže vydat  justiční mafii, závislým soudům, zkorumpovaným a zkorumpovatelným státním zástupcům, kteří mají styky s podsvětím, ovlivnitelné policii a BIS (sic!). 

Přes shodu napříč politickým spektrem (vystoupení K. Klasnové), přes doporučení ústavněprávního výboru si senátoři tak, jak se dalo očekávat, výdobytek již vícekrát uhájený sebrat nenechali. Vždyť jen opravdový naiva by si mohl myslet, že plamenné výzvy k omezení imunity nebo dokonce jejímu zrušení nejsou jen komedií před mikrofony a televizními kamerami.

Proč jsem rád, že omezení imunity neprošlo?

Protože se jasně opakovaně ukázalo, že je úplně jedno, kdo má kde většinu. Není rozdíl mezi ODS a ČSSD (i ostatními stranami), když jde o vy(zne)užití prebend.

U ODS nepodpořila návrh drtivá většina senátorů, u ČSSD nepodpořilo návrh přes polovinu senátorů (omluvených, neomluvených, telefonujících, na WC, atd.).

Ukázalo se, že nemůže být cílem odchod současné koaliční "pravicové" vlády a její nahrazení koaliční vládou "levicovou" nebo "středovou".

Cílem musí být změna pravidel současného společensko-politického systému, vzniklých na "socialistickém" právním řádu. Je nutná podstatná změna ústavy a ústavních zákonů, především volebního zákona, zákona o stranách a tak dále, a tak dále. Jako velmi nutnou vidím anulaci jakýchkoli tlustých čar za minulostí. Je nutné to udělat, i přesto, nebo právě proto, že budou "vypadávat kostlivci ze zamčených skříní". Není ale možné dopustit "Klausovu metodu", aby činy předcházely zákonům.

0
Vytisknout
13889

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2012