Británie: Hrůza! Učí naše děti čarodějnictví!

18. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Svatá Morwenna, která v 6. století holýma rukama na útesu vystavěla kostel, se musí obracet v hrobě. Její milovaný Cornwall, poslední útočiště keltských křesťanů, v rámci náboženské výchovy učí čarodějnictví a druidismus. Rada hrabství zachází s její vírou (a také vírou cornwallských svatých jako Piran a Petroc) jako s čímsi, co není o nic lepší než pohanství, napsala v konzervativním Telegraphu Cristina Odoneová.

Dává to dobrý smysl. Dnes je obava z kritičnosti natolik zakořeněná, že se nikdo neodvažuje rozlišovat mezi okultními a křesťanskými hodnotami, mezi tarotem a tórou, animistou a imámem. Pro liberály, kteří za každým morálním soudem cítí skrytý imperialismus nebo rasismus, představuje rozlišování mezi správným a špatným problém. Hovořit o náboženských hodnotách je stejně nebezpečné jako hrát si s pojistkou granátu: Mohlo by to skončit tím, že by příliš mnoho Britů bylo vytrženo ze své netečnosti. 

Tato mentalita se neomezuje jen na Cornwall. Když mě relace BBC The Big Questions před dvěma lety požádala o účast v panelu náboženských komentátorů, byla jsem vyvedena z konceptu zjištěním, že zahrnuje druidku. 

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9363

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2012