Kde najít ministra školství

17. 4. 2012 / Jan Kadubec

čas čtení 4 minuty

S těma ministry školství jsou neustále nějaké problémy. Vládnoucí strany vždycky tvrdí, že jejich ministr školství je ten úplně nejlepší od doby zavedení povinné školní docházky a opozice zase tvrdí opak. Takže chudinka ministr je zároveň ten nejlepší i ten nejhorší. Typická postmoderní situace.

Už několik dnů nemáme ministra školství, což znamená, že všichni učitelé a vůbec celé školství se ocitlo v jakémsi vzduchoprázdnu, neboť není nikým řízeno, a může tudíž dojít k anarchii, zmatkům a chaosu. V současné době mají Veverky za úkol najít někoho, kdo by byl tím nejlepším ministrem školství.

Ono to v podstatě stačí najít nějakého paňácu s vázankou či s motýlkem u krku či nějakou dámu s hlubokým výstřihem, jedinou podmínkou je, aby uměli číst, i když nikoliv nutnou.

Podřízení úředníci pro ně přece vždycky vytvoří nějaké super proslovy. Veverušky se určitě nebudou ptát učitelů, koho že by chtěli za ministra, vždyť učitelé tomu stejně ani drobet nerozumí, nač by se jich potom dotazovali, že?

Když může být ministrem války člověk s modrou knížkou (to psychiatři za mírný bakšiš běžně zařizovali nezpůsobilost k vojenské základní službě pro mentální defekt kdekomu) či barová zpěvačka, proč by nemohl být ministrem školství někdo podobný?

Ale pořád je tu opozice, tak jak se v každé demokracii sluší a patří, a ta bude ječet, že ty projevy ministra jsou málo inteligentní. Holt na světě není člověk ten, aby se zavděčil lidem všem.

Na to, jak tuto zapeklitou záležitost definitivně vyřešit, je můj následující návrh. Jen nechápu, proč na stejné řešení nepřišli ti nahoře, vždyť je to tak jednoduché.

Jak už jsem výše uvedl, ministrem může být kdokoliv, však jenom se podívejme do minulosti, kdo všechno jím byl, důležití jsou hlavně jeho podřízení, ti vlastně rozhodují, a když ministr nic nepodepíše, tak veškerá odpovědnost padá na ně.

Takže Veverky by si měly nejdříve obstarat nějakou dobře sehranou partu okultistů a spiritistů, je jich jak maku na českých vysokých školách, takže vybírat bude snadné. Vždyť kolik jenom u nás máme ekonomických věštců, vědeckých prognostiků, Inteligentních Designérů, profesorů theosofie, jaká spousta vzdělanců se zabývá působením kladných a záporných "energií" na život člověka (objímání stromů, viz expremiér Zeman), nebo tzv. životním magnetismem apod. - neomezený výběr se přímo nabízí. Je z čeho vybírat.

Experti z vybrané party by začínali pracovat vždycky až večer, až se setmí, spiritistickou seancí, kde by vyvolávali ducha ze záhrobí, myslím tím ducha Jana Ámose Komenského, kterému by pokládali otázky a žádali po něm řešení, médium by tento styk zprostředkovávalo a zaznamenávalo odpovědi a ráno by měl ministr na stole výroky slavného Učitele národů.

Jaká kouzelná představa a nejenom pro ministra školství - přijít ráno do práce a mít hotové odpovědi na všechno. Pak už jenom bude tlumočit vzkazy J.A.K. nejen ministerským úředníkům, ale i učitelům a široké veřejnosti. Redaktorům televize a žurnalistům to bezproblémově, aniž by se nějak zakoktával(a), přečte mluvčí ministerstva.

Potom pak zajisté nikdo nebude pochyboval o správnosti kroků ministerstva. Copak by mohl mít někdo nějaké námitky proti myšlenkám a větám J.A.K.?

Vždyť by se znemožnil. I opozice takto bude umlčena a bude muset být zticha.

Takové ministerstvo bude absolutně dokonalé. A mohlo by být už i natrvalo, nač měnit po každých volbách ministra a jeho úředníky. Určitě i opozice bude souhlasit a přijme s radostí tento způsob řízení školství.

České školství se tak stane ideálním příkladem pro celý svět - asi tak podobně jako byla vzorovou předlohou pro veškeré obyvatelstvo kuponová privatizace.

0
Vytisknout
9008

Diskuse

Obsah vydání | 17. 4. 2012