Mezinárodní měnový fond varuje: Západní vlády podceňují prodlužující se délku života

12. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Mezinárodní měnový fond uvedl, že i mírné prodloužení délky života povede k vzniku obrovského břemena pro státní rozpočet evropských eokonomik. Dodal, že západní vlády systematicky podceňují, jak rychle se prodlužuje délka života. Průměrná délka života je prý v současnosti podhodnocována o asi tři roky, co znmená, že by veřejný dluh např. v Británii stoupl z nynějších 76 procent HDP na 135 procent HDP.

Podle oficiálních britských statistik se muži narození r. 2010 mají průměrně dožít věku 78,2 let a ženy věku 82.3 let. Očekává se, že asi třetina dětí narozených v roce 2012 se dožije sta let.

Nejvíce jsou prý dlouhověkostí ohroženy státní finance Německa a Japonska.

MMF varuje, že takové předpovědi jsou příliš nízké. Vlády by měly začít řešit důchodovou krizi už nyní. Měla by vzniknout automatická vazba mezi aktuální délkou života a státním věkem pr> odchod do důchodu. Britský ministr financí George Osborne uvedl minulý týden, že britská vláda o něčem takovém uvažuje a že by věk odchodu do důchodu mohl zanedlouho stouponout na 70 let.

Britské důchodové fondy dnes předpokládají, že jestliže se průměrný britský muž dožije věku 65 let, zemře ve věku 86,2 let. Analýza MMF naopak varuje, že se dožije 89,2 let.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7425

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2012