Syrské jednotky střílely přes hranici na uprchlický tábor v Turecku

10. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Syrské jednotky zranily střelbou přes hranici do Turecka tureckého tlumočníka a nejméně dva syrské uprchlíky v uprchlickém táboře v Turecku. Byl to první takový útok od loňského léta, kdy Turecko začalo poskytovat útočiště tisícům syrských uprchlíků.

Turecký vládní mluvčí uvedl, že Turecko okamžitě protestovalo proti tomuto incidentu u syrského charge d'affaires a požadovalo, aby byla střelba zastavena.

Dva uprchlíci a jeden turecký občan, tlumočník, byli zraněni v táboře nedaleko města Kilis v provincii Gaziantep. Tlumočník přišel do tábora, aby tam pomohl uklidnit protesty proti syrskému režimu. Hraniční přechody ze Sýrie do oblasti kolem města Kilis byly po útoku zastaveny.

Turecké bezpečnostní jednotky v pohraniční oblasti byly posíleny, uvedla turecká státní televize.

13 zraněných Syřanů, kteří byli předtím zraněni při potyčkách v Sýrii a byli přivezeni do tábora v Turecku, zemřelo.

Příměří OSN, které mělo vejít v platnost v úterý, je na hranici kolapsu. Syrské jednotky se měly stáhnout ze syrských měst a pak mělo následovat 48 hodinové příměří obou stran. Avšak v neděli uvedlo syrské ministerstvo zahraničí, že vláda požaduje písemný příslib od opozice, že složí zbraně.

Velitel vzbouřenecké syrské armády Riad al-Asaad uvedl, že jeho organizace je ochotna dodržovat příměří, ale že neuznává Assadův režim, a proto žádné záruky neposkytne.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7002

Diskuse

Obsah vydání | 11. 4. 2012