Co dělá nadbytečný cukr vašemu mozku

2. 4. 2012

čas čtení 2 minuty

Přejídání, špatná tvorba vzpomínek, poruchy učení, deprese - to vše nedávno zveřejněný výzkum spojuje s nadměrnou spotřebou cukru. To vše také poukazuje na problém, jemuž teprve začínáme rozumět: Co přídatný cukr dělá s našimi mozky.

Podle amerického ministerstva zemědělství průměrný Američan spotřebuje za rok přes 70 kilogramů přídatného cukru. Je tomu tak patrně proto, že už nemá kontrolu nad tím, co vlastně jí. 

Mozkové buňky ovšem mají dvojnásobnou spotřebu glukózy ("krevního cukru") než kterékoliv jiné buňky, a mozek celkem spotřebuje asi 10% našeho denního energetického příjmu. Přírodní cukr není nepřítelem mozku, ale přídatná sacharóza ano. 

Podle výzkumu dieta s vysokým obsahem přídatného cukru snižuje produkci látky známé jako mozkový neurotrofický faktor (brain-derived neurotrophic factor, BDNF). Bez této látky nemůže mozek vytvářet nové vzpomínky a nemůžeme si tedy nic zapamatovat nebo se naučit. Zvlášť nízkou hladinu BDNF mají lidé s poruchou gluk'ozového metabolismu - diabetici a prediabetici. 

Jinak řečeno, chronický příjem přídatného cukru v potravinách snižuje hladinu BDNF a tím narušuje regulaci metabolismu cukru. Jakmile se proces prohloubí, vznikne v mozku a těle cyklus, který je obtížné nebo dokonce nemožné zvrátit. 

Výzkum také spojuje nízkou hladinu BDNF s depresí a demencí. Je možné, že nízká hladina BDNF je pouze příznakem většího počtu onemocnění podobně jako Alzheimerova choroba. 

Jiné studie ukazují, že přídatný cukr vyřazuje oxytocinové mechanismy díky nimž tělo ví, kdy má přestat jíst, a podporuje tak přejídání. 

Chronické přejídání cukrem tedy škodí, a to ze všeho nejdřív našemu mozku. je to podobný škodlivý návyk jako kouření nebo alkoholismus. A teprve začínáme rozumět tomu, co všechno způsobuje. 

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
15516

Diskuse

Obsah vydání | 4. 4. 2012