Masivní úvěry ECB nenastartovaly úvěrování pro soukromý sektor

28. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Banky v eurozóně se zdráhají půjčovat soukromému sektoru ohromné sumy levných peněz, které si nedávno vypůjčily u ECB. Ukazují to dnes zveřejněná data. Operace LTRO tedy navýšila likviditu ohrožených evropských bank a umožní jim eventuelně přežít řecký bankrot, avšak evropskou recesi neodvrátila.

ECB spočítala, že objem úvěrů pro soukromý sektor se v únoru meziměsíčně zvýšil jen o 0,7%, zatímco v lednu to bylo 1,1%. Dvojitá operace LTRO spočívající v nalití celkem 1 bilionu euro do evropského bankovního systému měla za manifestní cíl odvrátit nedostatek úvěrů v 17 zemích eurozóny. Suma byla nadvakrát (v prosinci a únoru) zapůjčena na tři roky při úroku 1%. 

  Zveřejněné údaje však naznačují, že banky neúvěrují, ale raději přebytky deponují na bezpečném účtu ECB. To ovšem znamená, že na trhu dominuje snaha vyhnout se riziku a převládá nedůvěra vůči kondici ostatních bankovních ústavů. Obvykle komerční banky přebytky půjčují jiným bankám s cílem získat solidní úrok. 

  LTRO mělo za cíl poskytnout prostředky pro podniky a domácnosti a zabránit tak destrukci poptávky. Zdá se ovšem, že přinejmenším dosud tento záměr nefunguje. 

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7575

Diskuse

Obsah vydání | 30. 3. 2012