Mají něco i na prezidenta?

27. 3. 2012 / Petr Andreas

čas čtení 2 minuty

V Otázkách Václava Moravce 25. března naznačoval novinář Erik Best, že výzvědná síť ABL nebo BIS mohly pořídit daleko více tajných nahrávek, než můžeme tušit a než bylo zveřejněno. Vyvozuje to z toho, že určitá jména se v dosud známých odposleších objevují pouze selektivně. V této souvislosti je nápadné, že mnoho českých politiků se o zveřejnění nahrávek vyjadřuje jako o únicích a kritizují nikoli zachycené skutečnosti, nýbrž samotný fakt pořízení či zveřejnění nahrávky. Doveďme tyto úvahy -- ve spekulativní rovině -- dále.

Naposledy (v pondělí 26. března) se o nebezpečí zveřejnění nahrávek vyjádřil prezident Klaus. Od parlamentních voleb 2010 je na jeho chování zarážející, že drží ochranou ruku nad Bártou a VV, v nichž předtím viděl nebezpečí, a vyjadřuje se tak, jako by v budoucnu mohly být zveřejněny materiály o něm samotném.

Je solidární se všemi, kteří byli zveřejněním postiženi. Nekritizuje zákulisní praktiky (možná pro případ, že by z nich byl sám nařčen). Možná že i z tohoto důvodu se snaží marginalizovat význam odposlechů ("Já jsem žádné odposlechy nečetl, ani číst nebudu").

Shrňme: 1. Po volbách 2010 změnil prezident radikálně svůj názor na Věci veřejné: V dubnu 2010 před volbami tvrdil, že nově vznikající strany, především Věci veřejné a TOP 09, jsou nebezpečím demokracie a že Radek John ani Karel Schwarzenberg podle něj nemají žádný politický názor a jejich strany se lehce dají "převalit" z jedné strany na druhou (iDnes, 30. 4. 2010).

Zatímco v září 2010 už v Čt prohlásil, že "Josef Dobeš je nejlepším polistopadovým ministrem školství" a "Vít Bárta je šikovný homo politicus" (iHNed, 2. 9. 2010). iHNed to komentovaly s tím, že "Klaus se opět veřejně postavil za nejmenší koaliční stranu VV prostřednictvím pochvaly jejích politiků".

2. Demisi Víta Bárty a návrhy na odvolání ministrů Josefa Dobeše a Radka Johna prezident zpočátku nepřijal

Padla zmínka o možnosti odposlouchávání Livie Klausové, což dementoval (Parlamentní listy, 7. 3. 2012). Ohledně tajných nahrávek se vyjadřuje pouze ve smyslu, že "odposlechy jsou strašně nešťastná věc, která ničí demokracii" (Mediafax, 26. 3. 2012). Zbývá ptát se, zdali to nemíní upřímněji, než bychom si mohli myslet.

0
Vytisknout
13187

Diskuse

Obsah vydání | 28. 3. 2012