Pušky jsme vyprodali - zeptejte se zase za měsíc

23. 3. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 9 minut

Podle skupiny Ammo.net je americký prezident Barrack Obama nejlepším prodavačem střelných zbraní v USA. Když vyhrál volby v r. 2008, stoupnul prodej střelných zbraní soukromíkům tak prudce, že došlo v obchodech k jejich nedostatku. Nyní dochází k druhému náporu na obchody, z nichž lidé odnášejí všechno, co má hlaveň - a k tomu bedny "ammo" čili střeliva. 

Proč je takový hlad po střelných zbraních? Vysvětlila to paní Anna M. Tinsleyová v novinách McClatchy Newspapers. Podle názoru majitele obchodu Cheaper Than Dirt ve městě Fort Worth, pana DeWayna Irwina, osciluje prodej mezi vysokými a nízkými hodnotami a nyní jsme tedy na jednom z nejvyšších vrcholů. Říká: "Podívejte se, koho chtějí postavit Republikáni proti Obamovi! Keystone Kops - a lidé jsou z toho zděšeni. Dovedete si představit tu hrůzu, že by byl Obama zvolen znova? Vždyť ho potom nebude zajímat, jak se zavděčit občanům, aby ho znova zvolili, protože po čtyřech letech bude muset nadobro odejít. Takže nám bezohledně vnutí svoje hnusné zákony, které pohnou žlučí všem americkým vlastencům, kteří milují střelné zbraně".

Podlle jiných názorů je mimořádný zájem o střelné zbraně proto, že lidé sledovali televizní kanál National Geographic a na něm program Doomsday Preppers, čili jak se připravit na Soudný den - tedy na konec světa. Předpokládají, že si vezmou svou pistoli nebo pušku do nebe? Do sousední Kanady si ji vzít nesmějí, musejí se se svými miláčky rozloučit na hranicích, chtějí-li pokračovat v cestě na sever. Ať prý je to jakkoliv divné, v Kanadě naplatí americké zákony ani zákony jiných zemí ohledně držení zbraní, protože má Kanada své vlastní zákony.

V minulém roce dostalo Federal Bureau of Investigation (FBI) 16,3 milionu dotazů od lidí, kteří zjišťují trestní minulost uchazečů o nákup střelných zbraní. V roce 2008 těch dotazů bylo 12,7 milionu a v r. 2007 "pouze" 11,4 milionu. Ze samotného Texasu přicházelo těch žádostí jeden milion v každém z posledních pět let, čímž se tento stát zařadil hned za Kentucky, odkud žádostí chodilo dvakrát víc. Úřady ale prohlašují, že je v Kentucky jiná situace, protože se tam každý měsíc vyžadují čerstvé informace o lidech, kteří mají oprávnění nosit střelnou zbraň skrytě.

Podle Alana Korwina, autora devíti knih o zákonech týkajících se střelných zbraní a provozovatele webové stránky gunlaws.com, jsou lidé nervózní z toho, že prezident Obama patrně půjde po střelných zbraních způsobem, jaký Amerika ještě nezažila - podaří-li se mu získat druhý termín. "Viděli jsme absolutní výprodej zbraní, když byl zvolen. Jenže tentokrát nepotřebuje Obama brát na nic ohledy, takže určitě napadne Druhý dodatek k ústavě."

Před nástupem do Bílého domu Obama prohlásil, že respektuje ústavní právo Američanů na nošení zbraní. V r. 2007 poté, co byly zabity asi tři tucty dětí v Chicagu, ale prohlásil, že chce znova zavést zákaz vlastnění útočných zbraní.

Během prezidentských voleb v r. 2008 a zejména po nich lidé vykoupili obchody takovým způsobem, že to trvalo téměř rok, než se obchody hledaným zbožím znova zaplnily -- a než klesly ceny vyšroubované hodně vysoko dřívější poptávkou.

Zákon proti útočným zbraním podepsal prezident Bill Clinton 13. září 1994. Jeho platnost měla vypršet po deseti letech. Jen několik měsíců po podepsání toho zákona šli lidé k volbám do Kongresu a do Senátu a moc přešla z rukou Demokratů do rukou Republikánů -- a majitelé střelných zbraní slavili. Když se měl zákaz útočných zbraní prodlužovat v r. 2004, neprošel Kongresem k velké radosti milovníků pořádných zbraní. "Jo, ono se nevyplácí být na nesprávné straně Druhého dodatku k ústavě", vysmíval se pan Waynbe LaPierre, výkonný viceprezident organizace National Rifle Association.

Pan Eric Holder, nejvyšší prokurátor USA, prohlásil, že Obamův úřad soustavně prosazuje obnovení zákazu útočných zbraní: "Myslíme si, že to bylo užitečné v minulosti s ohledem na snížení zločinnosti a že by to mohlo mít význam v našich vztazích ke zločinné situaci v Mexiku". Pan Mark Greene je bývalým členem společnosti Gun Owners for Obama (Majitelé pušek pro Obamu), který chodí lovit. Odsuzuje spoluobčany za to, že využívají situace se zbraněmi, aby ovlivnili znovuzvolení prezidenta: "Vlastním střelné zbraně a přes to podporuji prezidenta Obamu", řekl tento Texasan. "Mám velice málo společného s lidmi, kteří šíří strach stejně jako s těmi fanoušky zbraní s bunkrovou mentalitou, kteří si vymýšlejí jakékoliv lži ve své silné iracionální nenávisti vůči prezidentovi".

Někteří zástupci výrobců osobních střelných zbraní vysvětlují mimořádně silný zájem o ně a o střelivo nejrůznějším způsobem, včetně toho, že se dělá lepší reklama a že se zbraně pro ženy vyrábějí v růžové barvě. Známý obchodník se v obchodě Cheaper Than Dirt vyjádřil, že Republikáni nemají letos žádnou modlitbu namířenou proti Obamovi. Za náboje, zásobníky a jiné potřeby pro střelce utratil v obchodě 25 tisíc dolarů. Majitel obchodu Irwin dodal, že lidé, kteří sledují politickou situaci, se domnívají, že nastala doba k tomu, aby se řádně vyzbrojili. Na druhé straně prohlásil pan John Woods, absolvent University of Texas v Austinu, který lobboval za zákon, jenž by zakázal držení zbraní na univerzitních kampusech, že strach z jeho následků není odůvodněn. Zbraňová lobby ví, že je strach ze zákazu skvělou věcí pro obchod. Pan Woods studoval dříve na Virginia Tech, kde byla v r. 2007 zastřelena jeho dívka při střelbě, kdy zemřelo celkem 33 studentek a studentů. Nyní řekl, že Nejvyšší soud nedávno rozhodl, že Druhý dodatek k ústavě zaručuje právo jednotlivce, takže strach je naprosto zbytečný.

Střelnými zbraněmi se nezásobují všichni Američani. Texasan Robert Chafin se zásobil již za prezidenta Clintona: "Nakoupil jsem si spoustu nejrůznějších zbraní, protože jsem se obával, že nebudou v budoucnu k dostání. Jenže se ukázalo při katastrofě, která postihla Demokratickou stranu při volbách v r. 1994, že útoky na vlastnictví střelných zbraní přestaly a Demokrati dostali tvrdou lekci. Zdá se, že si tu lekci dodnes pamatují". To je důvod, proč nyní nedoplňuje svoje zásoby zbraní, přestože Obamův úřad stále vede válku proti majitelům zbraní. Spolu s jinými majiteli zbraní připomíná vyšetřování pašování zbraní nazvané Operation Fast and Furious. Úřady vysvětlují, že cílem vyšetřování bylo rozbít skupiny lidí, kteří pašovali zbraně do Mexika. Podle pana Chafina to byla jen zástěrka, která měla omezit prodej zbraní soukromníkům: "Dal bych krk na to, že by Barack Obama zavedl úplný zákaz vlastnění střelných zbraní, kdyby jen mohl. Jenže by nikdy nesehnal v Kongresu potřebný souhlas pro další omezení vlastnictví střelných zbraní". Pan Chafin poukázal na několik významných soudních jednání -- od zrušení zákazu vlastnit pistole ve Washingtonu, D.C., po zrušení podobného zákazu v Chicagu. Taková soudní rozhodnutí podle jeho názoru chrání právo občanů vlastnit a nosit střelné zbraně bez ohledu na to, kdo právě sedí v Bílém domě.

V době, kdy se Barrack Obama uchází o druhý prezidentský termín, skupiny jako Ammo.com ho nazývají nejlepším prodavačem zbraní v Americe: "Prodej střelných zbraní a žádosti o povolenky nosit skrytě střelnou zbraň dosáhly rekordní výše od jeho zvolení v r. 2008. Takový vzestup zájmu o zbraně znamenal úžasné zisky pro výrobce a obchodníky, miliardový přínos v daních pro federální vládu i jednotlivé státy. Statisíce dalších Američanů mohou skrytě nosit střelné zbraně. Měli by tedy výrobci zbraní podporovat úsilí Barracka Obamy o další termín?"

Letošní leden byl dvacátý měsíc nepřerušeného růstu počtu posudků na žadatele o povolení nosit zbraně. V Utahu se jedná o vzrůst o 161% od března 2008 do března 2011. Obrat firmy Glock vzrostl v prvním čtvrtletí r. 2010 o 71%. "To, že je prezident Obama nejlepším prodavačem zbraní v Americe souvisí s tím, že je Demokratem, víc než s čímkoliv jiným", prohlásil pan Woods.

Před několika dny, poté co americký voják postřílel v Afghánistánu 16 civilistů, jsme měli v ottawských novinách kreslený "vtip". Strýček Sam v typickém klobouku a pruhovaných kalhotách stojí nad mrtvými Afghánci, zatímco si americký voják sundává brejle pro noční vidění. Strýček Sam běduje, co že se to strašného zde stalo, zde v Afghánistánu: "Doma v USA bych se tomu nedivil, tam je takové střílení běžné - ale zde, zde? To je hrůza!"

0
Vytisknout
13549

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2012